Mayıs 02, 2024

1941 Yılında İstanbul Boşaltılıyor (III) – Friendz10

Yıl 1941 ve  "Türkiye savaşa giriyor! İstanbul boşaltılıyor!"

 

Valiliğin açıklaması halkın heyecanını yatıştırmak şöyle dursun, tedirginliği büsbütün artırmıştı.  Fısıltı gazetesinin yaydığı haberlere inanan kimileri, bunu Türkiye'nin savaşa gireceğinin bir işareti olarak görüyor, İstanbul'un bu nedenle boşaltıldığını öne sürüyorlardı.  Gazetelerde yer alan 'yalan haberlere kendinizi kaptırmayın' yollu açıklamalar bile bu dedikoduları önleyemiyordu.

1941 Yılında İstanbul Boşaltılıyor (III) – Friendz10

Bu yüzden daha ilk günde, kaymakamlık kapılarında yoğun bir izdiham yaşandı.  Başvuranlar gidecekleri yerlerin ve aile fertlerinin adlarını içeren bir beyanname dolduruyor, kendilerine bir sıra numarası verilerek gazetelerde yayımlanacak listeleri izlemesi isteniyordu.  İlk gün yapılan 15 bin başvuruyu daha sonraki günlerde yenileri izleyecekti.

1941 Yılında İstanbul Boşaltılıyor (III) – Friendz10

Varlıklı olanlar ise ellerini çabuk tutup, ailelerinin giderlerini kendi ceplerinden ödeyerek onları Anadolu'ya göndermişlerdi bile... Özlemlerin bitip yeni özlemlerin başladığı Haydarpaşa Garı'nda her gün hüzünlü sahneler yaşanıyor, peş peşe kalkan trenler parçalanmış' aile fertlerini Anadolu’nun içlerine götürürken ayrılık acıları yürekleri burkuyordu.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Yazı Yolculuğu

Yazı Yolculuğu

Düzensiz Işıklandırma Bitkileri Nasıl Etkiler? (II)
Düzensiz Işıklandırma Bitkileri Nasıl Etkiler?
Kozalakların Gizemli Döngüsü

Kozalakların Gizemli Döngüsü

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Yasak Bağ

probiyotik

Yazı Yolculuğu

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun