Mayıs 03, 2024

1941 Yılında İstanbul Boşaltılıyor – Friendz10

Alman orduları 1941 baharında Balkanlar üzerine bir çığ gibi inerken Türkiye'deki gergin bekleyiş son haddini bulmuştu. 1939 yılından bu yana 'Yıldırım Savaşı' taktiğiyle çeşitli cephelerde peş peşe zaferler kazanan Alman ordusunun tümenleri, Romanya'yı işgal ettikten sonra Bulgaristan içlerinde ilerlemeye başlamışlardı.

1941 Yılında İstanbul Boşaltılıyor – Friendz10

Demiryolu köprüleri havaya uçuruldu, karartma uygulamaları başlatıldı

 

Türkiye savaşa girmemişti; ama muhtemel bir düşman saldırısını durdurmak amacıyla Kırklareli ve Edirne'den geçen, daha sonra da Çatalca'ya kadar uzatılan 'Çakmak Savunma Hattı'nı kurmuş, Edirne ve Uzunköprü yakınlarındaki demiryolu köprüleri havaya uçurulmuştu. Boğazlar çevresindeki 6 ilde olağanüstü hal ilan edilmiş, aralarında İstanbul'un da bulunduğu çeşitli illerde 'karartma' uygulamasına geçilmişti.

1941 Yılında İstanbul Boşaltılıyor – Friendz10

Ekonomik sıkıntılar da yaşanmaya başladı

 

Türkiye'ye sıçraması an meselesi olan savaşın getirdiği ekonomik sıkıntılar da kendini hissettirmeye başlamıştı. Yazar Oktay Akbal'ın deyimiyle, önce ekmekler bozulmuş, çavdar, arpa, buğday karışımı tek tip ekmek uygulamasına geçilmiş, bazı temel tüketim maddeleri de kayıplara karışarak karaborsaya düşmüştü.  Alelacele kurulan fiyat denetimi komisyonunun karaborsayı önleme çabaları da yetersiz kalmaktaydı.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Yazı Yolculuğu

Yazı Yolculuğu

Düzensiz Işıklandırma Bitkileri Nasıl Etkiler? (II)
Düzensiz Işıklandırma Bitkileri Nasıl Etkiler?
Kozalakların Gizemli Döngüsü

Kozalakların Gizemli Döngüsü

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Yasak Bağ

probiyotik

Yazı Yolculuğu

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun