Mayıs 18, 2024

Vahşi ve Cesurlar Mı? Öyle Mi Dersin: Amazonlar (XIV) – Friendz10

Amazonların ataları, "Ares" (Mars) ve "Naiad" (Harmonia) idi. Amazonlar, erkeksi özelliklere sahip olan, mükemmel savaşçılardı. Yalnızca çocuk doğurmak amacıyla erkeklerle oluyorlardı. Bazı araştırmacılara göre, erkek bebekleri öldürüyorlar ya da köle olarak ye­tiştiriyorlardı. Bazıları ise, Amazonlar'ın göğüssüz olduklarını (ma­zos: göğüs), oku ve mızrağı daha iyi kullanabilmek için sağ göğüslerini dağladıklarını söylüyorlar; ama bu, pek inandırıcı bir öyküye benzemiyor.

Vahşi ve Cesurlar Mı? Öyle Mi Dersin: Amazonlar (XIV) – Friendz10

"Maza" arpa ekmeği anlamına geliyor. Öyleyse, daha akla yatkın bir açıklama şu şekilde olabilir: Amazonlar, savaşçı olduklarından, evle ilgili işlere ayıracak zamanları yoktu ve ekmek yapmıyorlardı. Amazonlar, en çok "Ares"e tapıyorlar, Karadeniz'deki Ares Adası'nda onun için at kurban ediyorlardı. Ayrıca, "Colchis"in bakire tanrıçası Artemis Tauropolous'a ve Efes'in tanrıçası Artemis'e tapıyorlardı. Dionysos'a tapmayı reddettikleri zaman tanrı onları sürmüş, onlar da Efes'teki Artemis Tapınağına sığınmışlardı.

Vahşi ve Cesurlar Mı? Öyle Mi Dersin: Amazonlar (XIV) – Friendz10

Daha geç bir rivayete göre, Efes'te Artemis Tapınağı'nı inşa etmişlerdi. Amazonlar'ın ilk yurtlarının "Colchis" olduğu söyleniyor. Buradan Anadolu'da Thermodon nehri kıyısına, Themiscyra çevresindeki alanlara gelmişlerdi. Ya Thermodon şehrinde yaşıyorlardı ya da kırlarda dağınık olarak yaşayan üç farklı Amazon kabilesi vardı. Savaş için Trakya'ya, İllirya'ya (eski Dalmaçya ve Arnavutluk), Kafkaslar'a, Etiyopya'ya ve Libya'ya gidiyorlardı. Herakles zamanında Amazonlar'ın, Hippolyte, Antiope ve Melanippe adlı üç kız kardeş tarafından yönetildiği söyleniyordu.

Vahşi ve Cesurlar Mı? Öyle Mi Dersin: Amazonlar (XIV) – Friendz10

Yine rivayete göre, Ares'in kızı Hippolyte, güç sembolü olarak Ares'in kemerini taşıyordu. Herak­les'e, bu kemeri Eurystheus'a götürmesi emredilmişti. Hippolyte, kemeri getireceğine söz verdi; ama Hera, tıpkı bir Amazon gibi, Eurystheus'un kraliçeyi kaçıracağı söylentisini yaydı. Amazonlar silahlara sarıldı, ama savaşta Herakles kraliçeyi öldürerek kemeri aldı. Ya bu olayda ya da Peirithous'la birlikte Theseus, Antiope'yi zorla kaçırdı ve Atina'ya getirdi. Daha sonra, Antiope'nin kız kardeşi Oreithyia, öç almak üzere, Atinalılar'a karşı Amazonlar'dan ve İskitler'den oluşan bir ordu topladı. Savaşta Theseus'la omuz omuza dövüşen Antiope öldürüldü.

Vahşi ve Cesurlar Mı? Öyle Mi Dersin: Amazonlar (XIV) – Friendz10

Bir başka rivayete göre, Theseus Phaedra'yla evlenmişti. Bunu kıskanan Antiope, kutlamalar sırasında büyük şamata koparırken kazayla Amazonlar'ın kraliçesi Penthesileia tarafından öldürüldü. Bunun üzerine Penthesileia, Kral Priamos tarafından affedilmek için Troia'ya (Truva) gitti ve Truva savaşında onlar için savaştı. Akhilleus tarafından öldürülünce yoldaşları evlerine döndüler. Bu olayın ardından Amazonlar iyice güçsüzleşerek kendilerini komşularına karşı savunamaz hale geldiler. Sonunda, başka milletlerin arasında eriyerek yok oldular...

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Yıldırım ve Düşmesi

Yıldırım ve Düşmesi

ANTİK MISIR'DA AMPUL KULLANILARAK AYDINLATMA YAPILIYORDU
Antik Mısır’da Aydınlanma

Antik Mısır’da Aydınlanma

Antik Mısır ve Elektrik

Antik Mısır ve Elektrik

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hataların Yarattığı Bahane

probiyotik

Yıldırım ve Düşmesi

bubble30
Nielawore

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun