Mayıs 03, 2024

Pantolonun Yolculuğu (VII) – Friendz10

1. 16. yy’ da Germenler, uzun ve tüylü yün pantolonlar giyiyor, bu­nu bel seviyesinde bir kuşakla tutturuyorlardı...

2. Ortaçağ'da pantolonlar, vücu­du sımsıkı saracak kadar daraldı, aşırı renkli modeller üretildi.

3. 16. yy’ ın paralı askerleri, renkli, yırtmaçlı pantolonları dizden sıkıca bağlayarak giyiyorlar­dı. En şaşırtıcı öğe ise "edep yeri kapağı" ydı.

4. 16. yy’ ın öteki paralı askerle­rinin şalvar pantolonları, iri yırt­maçlarından çıkan ipek astarlarla baldırlara kadar iniyordu. Bunlar, "braguette" (edep yeri kapağı) yü­zünden, din adamları tarafından "şeytana tapan pantolonlular" ola­rak suçlanmışlardı.

5. 16. yy' ın sonunda soyluların giydiği İspanyol sarayının giysisi dar, kısa, yuvarlak, "trampet"i andıran pantolonlar, Rönesans'ın renkli, gevşek modasının yerine geçti. Edep yeri kapağı artık "üni­forma" ile bütünleştirilmişti.

6. 16. yy' ın sonunda, "kadın gö­beği"ne benzeyen pantolonuyla bir soylu: Bacakların başladığı ye­re kadar uzatılan uç kısım, alımlı kısa pantolonların o ana kadar edep yeri kapağı içinde kalan bö­lümünü örtüyor. Bu giysi, bir mo­da düşkünü olan Fransız Kralı III. Henri'nin buluşuydu.

7. Barok çağından bir baron: Debdebeli "Rheingraf" pantolonla­rı, altında iç pantolonu olan, dize kadar inen bir tür etekti. Terziler tek bir bacak için pek çok parıltılı ipek kumaş kullanıyorlardı.

8. Fransız saraylısı: 18. yüzyılın Rokoko döneminde ince ve alımlı "Culotte" modaydı. Erkek, "kadın"ı taklit ediyordu.

9. "Sans-culotte"lar, Fransız ihti­lali'ni gerçekleştirenlerdi. Alt sınıf­lara özgü olan ve fikirlerini simge­leyen uzun pantolonlar giydiler

10. Bu bacak giysisiyle birlikte modern, sade, ütülü pantolonlar tırmanışa geçti.

11. Son yıllarda pantolon mo­dellerinde küçük değişiklikler gö­rülüyor. Bol pilili pantolonlar en çok gençlerin beğenisini topluyor.

12. Kot pantolonlar (jeans) ise erotik ve asi görünüyor. Eski edep yeri kapaklarına dönüş var gibi...

13. Bugün kadınlar da pantolon giyiyorlar. Özellikle vücudu sımsı­kı saran taytlar çok seviliyor. Bu tür çorap-pantolonlar en son 14. yüzyılda modayı izleyen genç er­kekler tarafından giyiliyordu.

Yorumlar

  • Pantolonun hikayesi uzunmuş

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Yazı Yolculuğu

Yazı Yolculuğu

Düzensiz Işıklandırma Bitkileri Nasıl Etkiler? (II)
Düzensiz Işıklandırma Bitkileri Nasıl Etkiler?
Kozalakların Gizemli Döngüsü

Kozalakların Gizemli Döngüsü

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Yasak Bağ

probiyotik

Yazı Yolculuğu

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun