Nisan 26, 2024

14 MART: HINIS’IN KURTULUŞU’NUN 105. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN!

"Osmanlı Devleti’nin de muharip olarak katıldığı I. Dünya Savaşı sırasında Kafkas Cephesinde Rus Çarlığı’nın orduları karşısında geri çekilen Osmanlı birliklerinin oluşturduğu boşluktan yararlanan Rus ordusu, Rus ordusunda gönüllü olan ve General Antranik tarafından komuta edilen Ermeni İntikam Taburu 15 Ocak 1916 tarihinde Hınıs’ı işgal etmiştir. Bu açıdan savaşın en karanlık yüzlerinden birini Hınıs halkı yaşamıştır. Yüzyıllarca Osmanlı hoşgörüsü altında yaşayan Ermeniler bölgedeki Müslüman halka karşı bir soykırım başlatmıştır. Kadın, yaşlı ve çocuk demeden türlü işkencelerle ve yakılarak öldürülen bölge halkının bulundukları yerler hala tüm çıplaklığıyla görülebilmektedir. Bu yerlerin anıtlaştırılması konusunda henüz bir çalışma başlatılmamıştır. Tam sayı bilinmese de bölgedeki Müslüman nüfusunun üçte biri bu katliamlara kurban gitmiştir. Katliamdan kaçan Hınıs halkı, birçok topluluk gibi Bitlis'e doğru göç etmiştir. Bitlis'e gidenlerin durumu 1916 yılında Tuğgeneral Mustafa Kemal Atatürk tarafından yerinde incelenmiştir. Söz konusu sebeplerden dolayı İttihat ve Terakki Partisi'nin Ermeni Tehciri kararıyla bölgedeki Ermeniler zorunlu göçe tabi tutulmuştur. 14 Mart 1918 tarihinde Hınıs, Mustafa Kemal Atatürk'ün de bölge komutanlarında biri olduğu Osmanlı kuvvetleri tarafından tekrar kurtarılmıştır. Bu tarih, her yıl Hınıs’ın Ermeni mezaliminden kurtuluşu olarak coşku içinde kutlanmaktadır." (kaynak:1)

Her yıl 14 Mart günü Hınıs'ın kurtuluş günü olarak kutlanmaktadır. Bu gün Hınıs'ın kurtuluşunun 105. yıl dönümüdür. Kutlu olsun!

14 MART: HINIS’IN KURTULUŞU’NUN 105. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN!

HINIS'IN KURTULUŞU’NUN 105. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN!

Vatanı kurtarmak için canını ortaya koyan başta Ulu Önderimiz Başkomutan Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kahraman silah arkadaşları ve aziz şehitlerimizi saygı, sevgi, minnet, özlem ve rahmetle anıyoruz.

Yorumlar

  • HINIS'IN KURTULUŞU’NUN 105. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN!

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun