Nisan 24, 2024

SON GÜNLERDE KÜÇÜK DEPREMLER OLMASININ SEBEBİ

Ülkemizin güneydoğusunda yaşadığımız son büyük depremler, bize depremin gerçeklerini en acı şekilde öğretti. İzlerini silemeyeceğimiz o günlerin etkileri sürüyor. Bir yandan yaralarımızı sarmaya çalışırken öbür yandan ülkemizin dört bir yanı büyüklü küçüklü depremlerle sallanmaya devam ediyor.

Kahramanmaraş’ın ardından çok sayıda ilimiz yeni depremlerle sarsıldı. Hatta bu illerden bazıları da bir önceki depremlerde büyük hasar almış olan Malatya, Hatay ve Osmaniye’ydi. Ancak deprem gitgide yayıldı ve Akdeniz, Ege gibi bölgeler de sarsılmaya başladı.

Şu anda bile yaşanan son depremlere baktığımızda deprem bölgesindeki illerimizin yanı sıra özellikle Ege ve Akdeniz’de yaşanan bu küçük depremler hepimizi korkutmaya başladı. Nitekim çok büyük bir yıkımı henüz geride bıraktık.

 

SON GÜNLERDE KÜÇÜK DEPREMLER OLMASININ SEBEBİ

Şu anda yaşadığımız yıkıcı olmayan ancak 4-5 büyüklüğüne ulaşabilen depremlerin bazıları Kahramanmaraş depremlerinin etkisi. Aslına bakarsanız yalnızca sayıları artmadı, aynı zamanda neredeyse tüm Türkiye’ye yayıldı. Yaptığı deprem araştırmalarıyla Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarla hepimizi bilgilendiren Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt’e, yaşadığımız bu depremlerin sebeplerini sorduk. Kendisinden aldığımız bilgilere göre; ülkemizin çeşitli bölgelerinde görülen bu depremlerin sebebi, yaşadığımız büyük depremlerde fay kollarına uygulanan baskı olabilir.

Pazarcık ve Elbistan merkezli depremlerin ardından, P dalgası saniyeler içinde Kuzey Yarım Küre’ye ulaştı. Bu nedenle diğer fay hatları üzerinde baskı oluştu ve bu durum çeşitli bölgelerde depremlere sebep oldu. 

 

DEVAMI İÇİN TIKLAYIN.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

GİRDAPLAR DA EĞLENİR!

GİRDAPLAR DA EĞLENİR!

"DÜRTME İÇİMDEKİ NARI ÜSTÜMDE BEYAZ GÖMLEK VAR"
VÜCUDUNUZDAKİ BENLER TESADÜF ESERİ DEĞİL!
HER GÜN NEDEN 1 AVUÇ FINDIK YEMELİYİZ?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hareketsiz

probiyotik
bubble30
Nielawore

GİRDAPLAR DA EĞLENİR!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun