Mayıs 17, 2024

GERÇEK KİŞİLİĞİNİZİ ÖĞRENİN!

İnsanları tanımlarken bazı özelliklerini söyleriz. Psikologlar da insanların kişiliklerini belirlemek için çeşitli özelliklerini dikkate alıp kişilik kuramlarını oluştururlar. Bunlardan biri de açıklık, sorumluluk, dışa dönüklük, uyumluluk ve duygusal istikrar boyutları bulunan ve İngilizce "Big Five", Türkçe ise "Beş Faktör Kişilik Kuramı" olarak bilinen kuramdır.

Her insan farklı ve eşsiz olsa da bazı yönleriyle de birbirlerine çok fazla benzerler düşüncesiyle yola çıkan araştırmacılar kişiliği belli kategorilere ayırdılar. Her kategorinin altında, ondan yüksek ve düşük puan alan insanların davranışlarını alt özellikleriyle birlikte açıkladılar.

Yapılan kategorilendirmeler sonucunda araştırmacılar kişiliğin ana hatlarını tanımlayan beş temel özelliğin olduğuna vurgu yaptılar: açıklık, sorumluluk, dışa dönüklük, uyumluluk/geçimlilik ve duygusallık. Kalan özellikleri ise bunların alt özelliği olduğu düşündüler.

Bunu bilmenin bizim için avantajı, muhatap olduğumuz kişiler hakkında bilgi sahibi olup ilişkilerimizi daha kaliteli hale getirmek olabilir. Ayrıca kendimiz hakkında da daha fazla bilgiye sahip olup ve kendimizi daha iyi tanımak olabilir.

 

GERÇEK KİŞİLİĞİNİZİ ÖĞRENİN!

İÇERİĞİN DEVAMI İÇİN TIKLAYIN.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

SOUTHERN LIGHTS IN THE SKY - YES, NOT NORTH!
SOLAR FLARES ON 7-8 MAY

SOLAR FLARES ON 7-8 MAY

FİLLERİN SELAMLAŞMAK İÇİN FARKLI İLETİŞİM BİÇİMİ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Basit Kandırmaca

probiyotik

Ketçap Nasıl Bulundu?

bubble30
Nielawore

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun