Rasyonel düşünce dediğimiz zaman aklımıza aslında öznel olabilecek verilerden veya sonuçlardan uzaklaşıp nesnel olabilecek ve bir bireyin kendisi adına veya çevresindeki insanlar adına en faydalı ve doğru hamleyi seçmesi olarak düşünebiliriz. Tabii seçtiği her şeyi uygulayabilecek diye bir şey yok ama en azından bunu düşünebilme veya bu akıl edebilme kabiliyeti ve bu kabiliyet sonucunda ortaya çıkan düşünceye rasyonel düşünce diyebiliriz. Peki bu duruma bakacak olursak, insanlar neden rasyonel düşünceden bu kadar uzaklaşabiliyorlar? Bunun en önemli sebeplerinden birisi aslında insanın inanma üzerine hayatını sürdürmesiyle ilgili. Peki insan neden inanarak hayatını sürdürür? Bunun sebebi ise aslında insan doğasıyla ilgili bir şeydir. İnsan herhangi bir şeyi doğrudan tanımlamak yerine parçalar halinde bir yapıyı alıp onu kendi beyninde tamamlama eğilimine sahiptir. Yani bizim beynimiz aslında bir boşluk tamamlayıcı gibi çalışır.
Bir şeye bakar ve kalan kısmı kendisi tamamlar. Böylece ortada aslında hiçbir veri yokken olmayan veriler ışığında tamamlanmış bir şekil görünür. İşte o olmayan verilerle tamamlanan şekil aslında inanma dediğimiz eylemdir. Yani insan doğası gereği aslında herhangi bir şeylere inanmaya çok meyilli bir canlıdır. Ve doğası gereği bunu yaptığı için inandığının farkına da varmaz. Gerçekten düşündüğü şeylerin doğru olduğunu bile zannedebilir. Ama o düşündüğü şeylerin tamamını tasdik edip gözlemlememiştir. Sadece düşünmüştür. Hepsi bu. İnsan beyninin boşluk dolduran yapısı onu hayatta tutmakla birlikte rasyonel düşünceden uzaklaştırır.
Burada şu realiteyi anlamamız gerekir ki insan aslında rasyonel düşünmek veya hakikatleri bulmak için değil, hayatta kalmak için yaşar. Bu sebepten dolayı da insanın beyni de tıpkı vücudunun diğer kalan kısımları gibi hayatta kalmak üzerine evrimleşmiştir. Ve beynin ürettiği düşünceler de veya oluşturduğu inançlar da aslında hayatta kalma eğiliminin bir sonucu olarak karşımıza çıkar. İnsan doğasının bu yapısından ötürü aslında insan hiçbir zaman için tam olarak rasyonel düşünceye sahip olamayacaktır. ve inanma içinde yaşamaya devam edecektir. Bir insanın kendisi için yapabileceği en iyi şey aslında inanma denilen kavramı hayatının pek çok alanından uzaklaştırıp rasyonel düşünceye daha çok yaklaşmak olacaktır.
kaptanfilozof06
Yorumlar
bu durum gerçekten hayattan koparabilir
İnsan doğası gereği rastonal olamaz
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız