Günümüz medeniyetinin belki de en belirgin özelliklerini oluşturan iki tane unsura bakacak olursak, bu iki unsurun küreselleşme ve göç olduğunu görebiliriz. Peki, günümüz medeniyetinin vazgeçilmez unsuru olarak baktığımızda veya en fark edilir unsuru olarak baktığımızda karşımıza ne çıkıyor? Karşımıza çıkan şey aslında tek bir ırktan veya tek bir toplumdan oluşan bir millet veya devlet değilde birçok ırktan, birçok milletten, birçok halktan oluşan bir devlet veya millet kavramı görüyoruz. Bugün Türkiye sadece Türklerden oluşmuyor.
İngiltere sadece İngilizlerden oluşmuyor. Fransa sadece Fransızlardan oluşmuyor. Almanya sadece Almanlardan oluşmuyor. Genele baktığımız zaman aslında pek çok devlet sadece kendisini oluşturan milletlerden ibaret değil. Buna sebep olan iki unsur ise küreselleşme ve göç oldu. Ve dünyadaki milletler aslında karıştı. Artık hemen hemen her yerde her milletten insanı görmek mümkün hale geldi. Küreselleşme aslında herhangi bir ürünün ortaya çıkarılabilmesi veya herhangi bir çalışma yapılabilmesi için pek çok devletin veya milletin aynı çatı altında çalışabilmesini mümkün kılan bir sistem oldu.
Yani şöyle düşünün, eskiden herhangi bir proje gerçekleştirilmek istendiği zaman devletlerin, milletlerin pek de fazla birlik içinde çalıştığını göremezdiniz. Yani bundan en azından 100 ya da 200 yıl öncesinden bahsediyorum. Ama günümüzde küreselleşme sayesinde bir projenin hayata geçirilmesi için pek çok milletten personel gelebiliyor. En basit örneği, yurt dışında bir projenin gerçekleştirilmesi için örneğin bizim ülkemizden işçiler gidip orada çalışabiliyor. Eskiden baktığımızda bu çok da mümkün bir şey değildi ama artık mümkün. Göç dediğimiz şey ise zaten günümüzdeki savaşlardan dolayı insanların yaptığı bir eylem oldu. Milyonlarca insan kendi ülkelerinden başka ülkelere göç etti. Duruma bu şekilde baktığımız zaman ise göç ve küreselleşme, günümüz medeniyetini çok halklı, çok toplumlu milletlere çevirdi.
kaptanfilozof06
Yorumlar
Herkes birbirine karıştı
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız