Mayıs 02, 2024

Efsaneler Kendilerini Büyütürler – Friendz10

Tarih boyunca her zaman insanlık ilginç olaylar yaşamıştır ve geçmişte günümüzdeki gibi sağlam kayıt sistemleri olmadığı için yaşanan olaylar kayıt edilememiştir. Onun yerine kayıt edilemeyen olaylar kulaktan kulağa yayılmıştır. Örneğin biz bugün bir olay yaşadığımız zaman onun görsel ve işitsel kaydını teknolojik cihazlarda saklayabiliyoruz.

Efsaneler Kendilerini Büyütürler – Friendz10

Aynı zamanda belgeleriyle kayıt ediyoruz. Ama bundan sadece yüz yıl öncesine kadar insanlığın kayıt sistemi bu kadar çok gelişmemişti. Yüz yıl öncesinde sadece netliği tartışılır olan siyah beyaz fotoğraflar çekilebiliyordu. Yani bir olay anlatıldığı da o olay kulaktan kulağa yayılabiliyordu. Daha eski tarihlerde durum daha da kötüydü. Uluslar kendi liderlerine insan üstü özelliklerle anlatıp insan üstü şeyler başarabildiklerini söylüyorlardı. Çünkü kanıt yoktu ve yaşanan olaylar efsaneler şeklinde kulaktan kulağa yayılıyordu. Olayı anlatan her insan olaya bir şey katıyordu ve böylece olay bambaşka bir hal alıyordu.

Efsaneler Kendilerini Büyütürler – Friendz10

Örneğin olayın gerçeği birisinin yerden bir taş aldığı olduysa yüzlerce yıl sonra olay o kişinin Ay'ı ikiye bölmesine kadar gidebiliyordu.  Tarihte bunun çok örneği var. Bu sebeple her duyduğumuza inanmamak gerekir. Özellikle kaydı ve kanıtı yoksa. Ama pek çok insan hala günümüzde bu gaflete düşerek kulaktan kulağa yayılan hikayelere inanmayı tercih ediyorlar. Böylece insanlar kandırılıyorlar. 

Yorumlar

  • Kulaktan kulağa yayılan her bilgi sonunda gerçeğinden sapar

  • Masal haline dönüşür.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Yasak Bağ

Yasak Bağ

Ne Yaşandığını Bilememek – Friendz10

Ne Yaşandığını Bilememek – Friendz10

Önemli Olan Kimin Daha İyi Kullandığıdır – Friendz10
Güler Yüz ve İlgi Büyük Bir Tuzak Olabilir – Friendz10

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Yasak Bağ

probiyotik

Yazı Yolculuğu

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun