Ekim 18, 2025

İnsanların Zor Koşullara Tepkisi

Bugün cehaletin olmadığı veyahutta medeniyet seviyesinin ileride olduğunu söylenen toplumların aynı zamanda daha rahat ve kolay yaşamların olduğu toplumlar olduğunu söyleyebiliriz. Bu bir bütündür tabi. Cehalet azaldıkça, yolsuzluklar azaldıkça, hırsızların sayısı azaldıkça bir toplumda ekonomik değerler, refah düzeyi, adalet sistemi ve eğitim düzeyi daha ileriye gider. Bunlar daha ileriye gittikçe refah, eğitim düzeyi, ekonomik kalkınma daha çok artar ve birbirini tamamlayan bir döngüdür bu aslında.

İnsanların Zor Koşullara Tepkisi

Peki ya tam tersi olsaydı? Diyelim bugün medeniyet dediğimiz toplumlarda son derece güvensiz, refah düzeyi düşük ortamlar meydana gelseydi. Kısacası, bir anda zor şartlara sokulsaydı bu topluluklar, o zaman ne mi olurdu? İşte o zaman olacak iki seçenek var. Ya bu toplumlar gerekli mücadeleyi verebilip bu zor durumun içinden çıkacaklardır veyahut da bu mücadeleyi veremeyecekler ve toplumdaki eğitim düzeyi, adalet düzeyi hızla düşecektir. 

İnsanların Zor Koşullara Tepkisi

Bu düşüşün ardından ise o medeni dediğimiz toplumların bir anda korkunç bir cehalete sürüklendiğini, bu düşüşün psikolojik etlerinden kurtulmak için batıl diyebileceğimiz inanışlara bile inanmaya başladıklarını, güvenlik endişelerinden dolayı tuhaf tuhaf gruplaşmalar içine girdiklerini görebiliriz. Yani insan veya toplumlar sahip oldukları medeni ve etik duruş aslında refaha ve adalete bağlıdır, güvenliğe bağlıdır. Bunlar giderse medeniyet de gider. Çünkü insan için önemli olan şey ve temel olan şey iyi, düzgün ya da medeni olmak değil, hayatta kalan olmaktır. 

Yorumlar

  • Zor koşullar yapılmaz denilen her şeyi yaptırır

  • İnsanları hayatta kalma savaşına iterseniz, korkun onlardan.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

İçimizdeki Çocuğun Susması

İçimizdeki Çocuğun Susması

Dayanma Süresi

Dayanma Süresi

Aniden Değişen Şartlar

Aniden Değişen Şartlar

Her Seferinde Şansını Denemek

Her Seferinde Şansını Denemek

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İçimizdeki Çocuğun Susması

probiyotik

Devi: Osmanlı Kova Burcu

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun