Mayıs 18, 2024

Kalp nasıl elektrik üretir

Kalbin olağanüstü bir çalışma şekli vardır. Öyle ki kalbi vücut dışına çıkardığınızda bile yeterli enerji kaynağı ve oksijen olursa atmaya devam eder. 

 Bütün kalp hücreleri az da olsa elektrik üretir ama kalbin atım elektriğini üretme işini özel gelişmiş bir grup hücre ağı üstlenmiştir. Kalbin ilk atışı bir bebekte, en erken 6 haftalıkken gözlenir.

Kalp üst iki odacık- kulakçıklar ve alt iki odacık- karıncıklar olmak üzere 4 bölmelidir. Sağ üst kulakçıkta özelleşmiş olan bir grup hücre vardır ki bu bölge elektrik üretir ve bu elektrik önce sol kulakçığa oradan her iki karıncığın orta duvarından tüm kalbe yayılır. Elektrik üretimi bu özel hücre içi ve dışındaki negatif ve pozitif maddelerin (sodyum, potasyum, klor, kalsiyum vs) bir plan dahilinde düzenli bir şekilde yer değiştirmesi ile oluşur. Bu sayede gerçekleşen kasılma ve gevşeme hareketini nabız olarak algılarız. Oluşan elekrik akımını da özel bir cihazla-EKG kaydedebiliriz. 

Bu elektrik üretimi veya iletiminde oluşan düzensizlikler kalp ritm bozukluğuna sebep olur ve derecesine göre tedavi gerekebilir.

 

*Paylaşımlar kısa bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi önerisi değildir. 

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Küre Dağları Milli Parkı – Kastamonu, Bartın
Honaz Dağı Milli Parkı – Denizli
Troya Tarihi Milli Parkı – Çanakkale
Saklıkent Milli Parkı – Muğla, Antalya

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kaçınılmaz Bozulma

probiyotik

Sisin Kaynağı Nedir?

bubble30
Nielawore

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun