Nisan 27, 2024

Kurumsal Firmalar – Friendz10

Şirketlerin genel yapısına baktığımız zaman iki yapı bariz bir şekilde karşımıza çıkar. Bu yapılardan ilki bir şahsa yani patrona odaklı şirketler ikincisi ise bir genel merkeze yani kurumsal bir organizasyona bağlı şirketler. Aslında her şirket patron odaklıdır ama mesele işin yönetim kısmına gelince patron odaklı ya da merkez odaklı olarak ikiye ayırabiliriz.

Kurumsal Firmalar – Friendz10

Merkez odaklı şirketler patron odaklı şirketlerden farklı olarak bir ekibin şirketi yönettiği ve patronun ise daha çok finansal konularla ilgilendiği şirketlerdir. Patron odaklıda ise neredeyse her türlü yönetim işi tek bir ya da birkaç tane patrondadır. Patron odaklı şirketler küçük olduğu sürece kurumsallığını koruyabilir ama şirket büyüdükçe tek bir adam her şeye yetişemeyeceği için kurumsallıkta büyük bir bozulma görülebilir.

Kurumsal Firmalar – Friendz10

Bu sebeple şirketler büyüdükçe yönetimde merkez odaklı yapı önem kazanır. Bir yönetim merkezi şirketin büyüklüğüne göre eleman sayısını artırabilir ve bu artış ise şirketin kurumsal yapısını korumasında büyük katkı sağlar. Kurumsal şirketler merkezden kurallarla yönetilir. Kuralların ağırlığı ve denetimi arttıkça kurumsallık da bir o kadar artar. Patron odaklı şirketlerde ise kurallardan çok tek bir bireyin ihtirasları ve duygusallığı yönetimdedir. Merkezi, kurumsal ve kuralcı olan her zaman daha iyidir. 

Yorumlar

  • bence de daha iyidir

  • Kurumsal firmalar uzun vadede daha iyidir

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Kibir

Kibir

Koşulları En İyi Şekilde Kullanmak – Friendz10
Ceza Başarısızlığı Önler – Friendz10

Ceza Başarısızlığı Önler – Friendz10

İleriye Fazla Sıçramak – Friendz10

İleriye Fazla Sıçramak – Friendz10

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kibir

probiyotik

36 Milyon Yaşındaki Penguen

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun