Mayıs 14, 2024

ZEHİRLİ YILANLAR TARAFINDAN ISIRILMA İHTİMALİNİZ ARTIYOR -Friendz10

İklim değişikliğinin getirdiği tehdit ve tehlikeler konusunda zaten bir eksiklik olmasa da, listeye ekleyeceğimiz bir tane daha var: Yeni bir araştırmaya göre, daha sıcak havalar zehirli yılan ısırıklarını daha olası hale getiriyor.

ZEHİRLİ YILANLAR TARAFINDAN ISIRILMA İHTİMALİNİZ ARTIYOR -Friendz10

Çalışma, 17 zehirli yılan türüne ev sahipliği yapan ABD'nin Georgia eyaletinde gerçekleştirilmiştir, ancak bunlardan sadece yedisi insanlar için ortak bir endişe kaynağıdır. Çalışmanın analizi, sıcaklıktaki her bir santigrat derece artışın yılan ısırıklarında ortalama yüzde 6'lık bir artışa yol açtığını gösteriyor.

Yılanların mevsimsel hava değişimlerine tepki verdikleri, kışın brumasyon olarak bilinen kış uykusu benzeri bir duruma girdikleri bilinmektedir, bu nedenle bu sonuçlar belki de beklenmelidir ve ayrıca önceki çalışmaların bulgularıyla da örtüşmektedir.

ZEHİRLİ YILANLAR TARAFINDAN ISIRILMA İHTİMALİNİZ ARTIYOR -Friendz10

Ancak araştırmacılar bu ilişkinin nedenlerini çok derinlemesine incelememişlerdir. Yılan biyolojisinin yanı sıra daha sıcak hava ve insan faaliyetleriyle ilgili bir şey de artışa katkıda bulunuyor olabilir.

Georgia'daki Emory Üniversitesi'nden sağlık ve çevre bilimci Noah Scovronick, "Hava durumunun yani meteorolojideki kısa vadeli değişikliklerin - insan-yılan etkileşimlerini nasıl yönlendirdiği hakkında çok fazla şey bilmiyoruz, çünkü tehlikeli yılan ısırıklarının çoğu, morbidite ve mortalite nedenleri hakkında iyi verilerin olmadığı yerlerde meydana geliyor" diyor.

"Oldukça mütevazı verilerle ve yerleşik epidemiyolojik yöntemler kullanarak bile yılan ısırığı modelleri hakkında çok şey öğrenebiliriz. Bu çalışma da bunu gösteriyor."

ZEHİRLİ YILANLAR TARAFINDAN ISIRILMA İHTİMALİNİZ ARTIYOR -Friendz10

Scovronick ve ekibin geri kalanı, 2014-2020 yıllarını kapsayan zehirli yılan ısırıklarıyla ilgili 3.908 hastane ziyaretini inceledi. Bu başvurular, sıcaklık ve yağış gibi ayrıntılar da dahil olmak üzere her gün için hava durumu ile çapraz referanslandırıldı.

Yaz ayları toplamda en yüksek yılan ısırığı sayısını gösterirken, sıcaklık ve yılan ısırıkları arasında en güçlü ilişkiye sahip olan aslında ilkbahar aylarıydı. Araştırmacılara göre, yüksek yaz sıcaklıklarının yılanları daha halsiz hale getirmesi mümkün.

ZEHİRLİ YILANLAR TARAFINDAN ISIRILMA İHTİMALİNİZ ARTIYOR -Friendz10

Çalışma, gelecekteki sıcaklık artışlarının yılan ısırığı riskini nasıl etkileyebileceğini tahmin etmeye çalışmadı, ancak kentsel alanların genişlemesi, bu sürüngenlerin insanlarla yollarının kesişme olasılığını şimdiden artırıyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün tahminlerine göre yılan ısırıkları yılda 5 milyondan fazladır ve her yıl 138.000 kadar ölümden sorumludur. Yılan zehri çok sayıda sağlık sorununa, ampütasyonlara ve diğer kalıcı sakatlıklara neden olabilir.

ZEHİRLİ YILANLAR TARAFINDAN ISIRILMA İHTİMALİNİZ ARTIYOR -Friendz10

Emory Üniversitesi'nden herpetolog Lawrence Wilson, "Olumsuz karşılaşmaları azaltmanın kilit faktörü eğitimdir" diyor. "İnsanlara yılanların yoğun yer örtüsü olan yerler gibi hangi habitatları tercih ettiğini bildirin ve bu tür habitatlara karşı dikkatli olsunlar."

"Yaşam alanlarına ve ihtiyaçlarına saygı duyduğumuz ve anladığımız sürece yılanlar ve insanlar, hatta zehirli yılanlar bile uyum içinde yaşayabilir."

 

Kaynak: https://www.sciencealert.com/

Yorumlar

  • Acaba neyin biyolojik eksikliği bu ihtimali bu hale getirdi

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun