Mayıs 05, 2024

1800 YILLIK DEDİKODUM VAR KOŞUN! -Friendz10

Çanakkale Alexandria Troas Antik Kenti’nde bulunan 1800 yıllık mezar taşında, eşinin sevgilisi tarafından öldürülen bir adamın hikayesi yazıyor.

1800 YILLIK DEDİKODUM VAR KOŞUN! -Friendz10

Anadolu’dan kaçırılan ve 1818’de Louvre Müzesi’nde ele geçirilen mezar stelinde, Alexandria Troas’lı Aphrodisios adındaki adam için yazılmış bir ölüm hikayesi yer alıyor. Müzedeki bilgilere göre mezar stelinin bulunduğu yerin büyük olasılıkla Alexandria Troas olduğu iletiliyor.

1800 YILLIK DEDİKODUM VAR KOŞUN! -Friendz10

Gelelim 1800 yıllık dedikodumuza. MS 2.yüzyılda Alexandria Troas’lı Aphrodisios, hem aldatılmış hem de karısının sevgilisi tarafından öldürülmüş. Bir de mezar taşına yazmışlar tüm hikayeyi, dünya alem duydu bu hikayeyi bakın biz 1800 yıl sonra dedikodusunu yapıyoruz. Kötü be.

Yazıtta Aphrodisios isimli adamın ağzından eşine ve katiline sitem ediliyor, ayrıca acınası bir şekilde öldüğünden bahsediliyor.

1800 YILLIK DEDİKODUM VAR KOŞUN! -Friendz10

Mezar stelindeki yazıt, Chicago Üniversitesi’nde Sanat Tarihi alanında doktora adayı olan Roko Rumora tarafından okundu. Yapılan çeviriye göre mezar stelinde şunlar yazıyor:

“Yoldan geçen kişi, Aphrodisios benim adım; Ben Alexandria Troas vatandaşıyım ve koro lideriyim. (Zeus’un yok edeceği) pis zinacı karım yüzünden çok acınası bir şekilde öldüm. Onun gizli sevgilisi Lychon -kendi ailemin bir üyesi!- henüz gençliğimde beni katletti. Beni bir disk gibi yükseklerden fırlattı. Moirai kaderimi değiştirip beni bir zevkle Hades’e gönderdiğinde yirmi yaşındaydım, öylesine güzelliklerle doluydum ki.”

1800 YILLIK DEDİKODUM VAR KOŞUN! -Friendz10

Ne diyorsunuz bu dedikoduya?

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun