Nisan 30, 2025

Sürekli Hareket Olanaklı Mı?

Ancak, bu noktada olaya bir başka açıdan da bakmak gerek... Yüzyıllar boyunca bu tür makineler yapma uğrunda harcanan emekler tümden bo­şa çıkmadı. Makinelerin çalışmadığı görülünce, bilginler "neden" arama­ya yöneldiler ve sonunda da termo­dinamik ilkeleri ile sürekli hareketin olanaksızlığını keşfettiler.

Sürekli Hareket Olanaklı Mı?

19. yüzyılın sonunda işin tümüyle kapandığı düşünülüyordu. Ama, kapı­dan kovulan sürekli hareket düşünce­si, 1895'te radyoaktivitenin keşfiyle bacadan giriverdi. Ve ışının, enerjisini nereden aldığı sorusu gündeme geldi. Görünüşe bakılırsa hiçbir yerden al­mıyordu. Kimi araştırmacılar, uran­yumla çalışan devridaim makineleri tasarladılar. Ama, hemen ardından Einstein, kütlenin bir enerji biçimi (e=m.c2) olduğunu gösterdi. Radyo­aktif bir cisimden salınan enerji, daha önceden cismin içinde kütle biçimin­de bulunuyordu ve sonra ışına dönü­şüyordu.

Sürekli Hareket Olanaklı Mı?

Başka bir deyişle, ne var oluyor ne de yok oluyordu; yalnızca biçim değiştiriyordu. Bu durum çer­çevesinde, radyoaktivite termodina­mik ilkeleriyle çelişmez ve hiçbir şe­kilde de sürekli hareketi doğuramazdı. Bilimadamlarına göre bu olgu, sü­rekli hareketin olanaksızlığım kanıt­lar. Gerçek böyle... Ama, mitler hala aklımızı kurcalamaya devam ediyor...

Yorumlar

  • bence çokta olanaklı değil

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

DEPREM

DEPREM

Alternatif Akım ve Radyo

Alternatif Akım ve Radyo

Alternatif Akım

Alternatif Akım

Tesla ve Elektrik

Tesla ve Elektrik

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Zayıf Taraf

probiyotik

DEPREM

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun