Ekim 24, 2024

ÖN PLAN YILDIZI: LACERTA (KERTENKELE) TAKIMYILDIZI

NGC 7250 galaksisinin fotoğrafını çeken NASA Hubble uzay teleskobu, aynı zamanda bir yıldızın anlık yükselişine de tanık oldu - tek bir yıldız dikkatleri üzerine çekti.

Hem yıldız hem de galaksi Lacerta (Kertenkele) takımyıldızında bulunuyor, ancak bu yıldız, bizden 45 milyon ışık yılı uzaklıktaki galaksiden bir milyon kat daha yakındır. Bu göreceli yakınlık, bir yıldızın milyarlarca yıldız içeren koca bir galaksiyi gölgede bırakabilmesinin tek nedenidir.

ÖN PLAN YILDIZI: LACERTA (KERTENKELE) TAKIMYILDIZI

Bu yıldız, gökbilimcilerin "ön plan yıldızı" dediği bir yıldızdır ve biraz sıkıntı yaratabilir. Işığı, gökbilimcilerin incelemek istedikleri daha uzak nesnelerden gelen soluk ışığı bozabilir.

Ancak, ön plandaki yıldızlar her zaman sorun çıkarmaz. Mikromercekleme adı verilen bir teknikte, ön plandaki bir yıldızın kütleçekimsel etkisi, onunla aynı hizaya gelen arka plandaki bir yıldızın ışığını artırmak için kullanılabilir. Bu ışık amplifikasyonunun tam zamanlaması ve miktarı, ön plandaki yıldızın ve onunla ilişkili gezegenlerin doğası hakkında ipuçları verebilir.

ÖN PLAN YILDIZI: LACERTA (KERTENKELE) TAKIMYILDIZI

Resim açıklaması:

Galaksilerin oluşturduğu bir arka planın ortasında, merkezin biraz solunda beyaz-sarı bir ışıkla parlayan bir yıldız. Yıldızın sekiz uzun sivri ucu var, bunlar kırınım sivri uçları olarak bilinen görüntüleme artefaktlarıdır. Yıldızın sağında bir galaksi yer alıyor; yıldızlarla birlikte gaz ve toz bulutları da görülebiliyor. Galaksinin bir kısmı mavimsi bir ışıkla parlıyor. Uzayın karanlık arka planında başka galaksiler ve yıldızlar da nokta nokta görülebiliyor.

Yorumlar

  • Biraz ilgi çekmek istemiş gibi

  • hangi kameralar bunlar çok acayip çekiyke

  • Çok parlak sanki farklı bir güneş gibi

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun