Eylül 17, 2024

MERKÜR'ÜN YÖRÜNGESİNE GİREN İLK UZAY ARACI: MESSENGER

MESSENGER uzay aracı, 12 Ekim 2012'de Merkür'ün yüzeyindeki küçük bir bölgenin bu özel gözlemini gerçekleştirdi; burada, daha büyük bir kraterin kenarında bulunan iki küçük krater bir çift gözü andırıyor.

MESSENGER, 30 yıl sonra Merkür'ü ziyaret eden ilk uzay aracı olmasının yanı sıra, bu gezegenin yörüngesine giren ilk uzay aracı unvanını da taşıyor. Görev süresi boyunca, tüm gezegenin haritasını çıkarmış, kutuplardaki gölgelerde bol miktarda su buzu tespit etmiş ve Merkür'ün jeolojisi ile manyetik alanı hakkında değerli bilgiler elde etmiştir.

MERKÜR'ÜN YÖRÜNGESİNE GİREN İLK UZAY ARACI: MESSENGER

Merkür'ün yörüngesinde dört yılı aşkın bir süre geçiren MESSENGER, yaklaşık 300.000 fotoğraf çekmiş ve bilimsel araçlarıyla çok sayıda veri göndermiştir. Görev, 30 Nisan 2015'te son bulmuştur.

Merkür, Dünya'nın Ay'ından sadece biraz daha büyük olup, katı ve kraterlerle dolu bir yüzeye sahiptir. Güneş sistemimizin en hızlı gezegeni olan Merkür, uzayda saniyede yaklaşık 29 mil (47 kilometre) hızla hareket eder. Ayrıca, güneş sistemimizdeki en kısa yıla sahip olan Merkür'ün bir yılı yalnızca 88 gün sürer.

MERKÜR'ÜN YÖRÜNGESİNE GİREN İLK UZAY ARACI: MESSENGER

Görüntü açıklaması:

Kraterlerle dolu çorak bir gezegen yüzeyinin yakından çekilmiş görüntüsü. Büyük bir çarpma krateri görüntünün büyük bir kısmını kaplıyor ve iki gözlü bir yüz gibi görünecek şekilde, kenarının üst merkezinde yan yana iki küçük boyutlu krater bulunuyor.

 

Kredi:

NASA/Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı/Carnegie Institution of Washington

Yorumlar

  • Sizce bakınca ne görünüyor?

  • O günleri de gördük

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun