MARS’TAKİ ALTIGEN ÇATLAKLAR -Friendz10

Curiosity Mars keşif aracı, bilim insanlarının Mars'taki ıslak-kuru döngülerin ilk kanıtı olabileceğini düşündükleri belirgin altıgen çamur çatlakları tespit etti. Dünya'da yaşamın nasıl başladığına dair yaygın teorilerden biri, karadaki sürekli ıslak ve kuru koşul döngülerinin mikrobiyal yaşam için gerekli olan karmaşık kimyasal yapı taşlarını başlatmaya yardımcı olduğudur.

MARS’TAKİ ALTIGEN ÇATLAKLAR -Friendz10

Curiosity bu çamur çatlaklarını Sharp Dağı'nın tortul katmanları arasında yükselirken, kil bakımından zengin bir katman ile daha yukarıdaki zengin tuzlu mineral bölgesi arasındaki bir geçiş bölgesinde tespit etti. Geçiş bölgeleri, uzun kurak dönemlerin yaygınlaştığı, nehirlerin ve göllerin çekilmeye başladığı zamanları gösteren kayıtlar sunar. Altıgen desenler, çamur kurudukça, büzüldükçe ve T-şeklindeki bağlantı noktalarına kırıldıkça ortaya çıkar. Birleşim noktaları tekrar tekrar suya maruz kaldığında, T birleşim noktaları yumuşar ve Y şekline dönüşerek sonunda altıgenler oluşturur.

MARS’TAKİ ALTIGEN ÇATLAKLAR -Friendz10

Mars irili ufaklı yarıklara yabancı değildir. Viking Orbiter 1 tarafından çekilen ilk görüntüde görülen Valles Marineris kanyon sistemi 2.000 mil (3.000 km) uzunluğunda, 370 mil (600 km) genişliğinde ve 5 mil (8 km) derinliğindedir.

MARS’TAKİ ALTIGEN ÇATLAKLAR -Friendz10

Eski Mars'ın Dünya gibi düzenli ıslak-kuru döngülere sahip olduğunun ilk kanıtı olan çamur çatlaklarını görmek için kaydırın.

MARS’TAKİ ALTIGEN ÇATLAKLAR -Friendz10

Fotoğraflar hakkında:

Fotoğraf 1: Mars'ın bir mozaiği, kızıl gezegeni uzayın karanlığında neredeyse tamamen aydınlanmış olarak gösteriyor. Fotoğrafın merkezine yakın bir yerde gezegenin yüzeyi boyunca büyük bir kanyon uzanıyor. Mars kahverengi ve kırmızının tonlarında ve bazı siyah lekeler içeriyor.

MARS’TAKİ ALTIGEN ÇATLAKLAR -Friendz10

Fotoğraf 2: Mars yüzeyinin yakınlaştırılmış bir görüntüsü, uzun yıllar boyunca ıslak ve kuru koşulların uzun döngüleri sırasında oluştuğuna inanılan korunmuş antik çamur çatlaklarını göstermektedir. Curiosity keşif aracı tarafından çekilen bu görüntüde, koyu bej renkli yüzeyin her yerinde kabuk bağlamış, neredeyse ölçek benzeri altıgen şekiller görülüyor.

 

Kaynak: nasa.gov

Yorumlar

  • Bir zamanlar Dünya gibiydi belki de

  • ben de mars’a gitmek istiyorum

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

SOUTHERN LIGHTS IN THE SKY - YES, NOT NORTH!
SOLAR FLARES ON 7-8 MAY

SOLAR FLARES ON 7-8 MAY

FİLLERİN SELAMLAŞMAK İÇİN FARKLI İLETİŞİM BİÇİMİ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hataların Yarattığı Bahane

probiyotik

Yıldırım ve Düşmesi

bubble30
Nielawore

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun