Mayıs 02, 2024

KABUKLULAR

Çağlardan beri, gerek besin ge­rekse alet ya da araç olarak ya­rarlandığımız deniz kabuklula­rı, "yumuşakçalar" (Mollusca) arasında sınıflandırılıyorlar. Ve "böcekler"den (Insecta) sonra hayvanlar aleminin en kalabalık grubunu oluşturu­yorlar. Genel olarak karada ve denizde, 500.000-200.000 kabuklu hayvan türü­nün yaşadığı sanılıyor. Ama, şimdiye ka­dar bilimsel kayıtlara geçenlerin sayısı 100 binin altında... Bu kabukların üretimi ve mimarisiyle, içinde "oturanların biyolojisine ilişkin yanıt bekleyen birçok soru bulunuyor. En ilginçlerinden biri de, eşlerini döllemek için, sırtlarındaki "kireçten evler"iyle okyanusları nasıl aş­tıkları... Paris'teki Ulusal Doğa Tarihi Müzesi'nin "Malakoloji" (yumuşakçalar bilimi) Laboratuvarı, bu kabuklu canlı­ların sırlarını, yakın dönemlerde bir bir ortaya dökmeye başladı...

KABUKLULAR

Kabukların hammaddesi (kalsiyum karbonat ve pro­teinler) oldukça basit, ancak üretim reçetesi karma­şıktır... Genlerle düzenlenmiş reçetele­re göre oluşturulan kabuklar, çok çe­şitli şekiller gösterirler; düz ya da kıv­rımlı, parlak sarı ya da abanoz siyahı gibi bir şekil ve renk şenliği sunarlar. Deniz kabuklusu türlerinin büyük ço­ğunluğu, Pasifik Okyanusu'nun güney­doğu denizlerinde bulunuyor. Yumu­şakçalar, bu yörelerde 600 milyon yıl önce çıkmışlar, farklı ortamlarda çeşit­lenerek yeni türlerin doğuşuna yol aç­mışlar. Günümüzdeyse, dünyanın tüm denizlerine yayılmış bulunuyorlar.

KABUKLULAR

Deniz kabuklarının başlıca temsilci­lerini, "karındanbacaklılar" ya da "salyangozlar" (Gastropoda) oluştu­ruyorlar. Bu hayvanların kabukları­nın, sağa değil de, sola kıvrılmış olan­larına koleksiyoncular yüksek değer­ler biçiyorlar. Aslında, bu durum ge­netik bir kusurdan kaynaklanıyor. "Polinezva Deniz Kabukluları" adlı kitabın yazarı Bernard Salvat'ya göre, 300 yılda toplanan 750 milyonu aşkın kabuktan, yalnızca 120 tanesi böyle bir anormallik taşıyor. Hindistan'da büyük beğeni toplayan bu kabuklar altın pahasına alıcı buluyor.

KABUKLULAR

"Yassısolungaçlar" diye de adlandı­rılan ikiçenetliler (Bivalvia) ise, ailenin ikinci temsilcileri... Kaslarla birbirine eklemlenmiş kabuklar, sadece hayvan besleneceği zaman açılıyor. Hayvan, balık ağı işlevi gören solungaçlarıyla planktonları süzüp yiyor. Kabukların­dan çıkıp yüzeye tutunan karındanbacaklıların tersine, ikiçenetliler, kabuk­ları kapalı durumda, ya kayalara tutunuyorlar yada dibe yerleşiyorlar.

KABUKLULAR

Deniz kabuklularının büyük çoğun­luğu, besinin bol olduğu kıyı kesimle­rinde, 0-100 m. dolaylarında yaşıyor­lar. Derin dip bölgelerinde koloniler oluşturan türler de bulunuyor. Sözge­limi, "Calyptogena" gibi büyük beyaz midye türleri, derin deniz çukurların­da, hidroterma) kaynakların yakınla­rında yaşıyorlar.

Yorumlar

  • Kabuk deyip geçmemek lazımmış

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Yazı Yolculuğu

Yazı Yolculuğu

Düzensiz Işıklandırma Bitkileri Nasıl Etkiler? (II)
Düzensiz Işıklandırma Bitkileri Nasıl Etkiler?
Kozalakların Gizemli Döngüsü

Kozalakların Gizemli Döngüsü

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Yasak Bağ

probiyotik

Yazı Yolculuğu

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun