Piri Reis Kolomb'un Tayfası (III)

Amerika'nın keşfine ilişkin olarak Piri Reis'in verdiği en ilginç bilgi, 'Kitâb-ı Bahriye' adlı yapıtında yer alır. Burada, Antil Adaları'nın denizciler tarafından 1465 yılında keşfedildiği yazılmıştır. Bu bilgi, Kristof Kolomb'dan önce Amerika yakınlarındaki adalara gelen denizcilerin varlığına işaret etmektedir.

Piri Reis Kolomb'un Tayfası (III)

Piri Reis'in ağzından Kolomb'un serüveni nasıldı? Piri Reis, haritasındaki Amerika kıyıları çiziminin yanına şu açıklamaları not etmiştir:

 

"İşbu kenarlara Antilya derler. 1492 yılında bulunmuştur. Amma şöyle rivayet ederler kim, Ceneviz'den bir kafir, adına Kolonbo derler imiş, bu yerleri ol bulmuştur. Kolonbo'nun eline bir kitap gelmiş ki Mağrib Denizi'nin (Atlantik Okyanusu) nihayetinde kıyılar ve adalar ve türlü türlü madenler ve dahi elmas dağı vardır deyü bu kitapta yazar. Kolonbo kitabın tamamını okuyup, Ceneviz ulularına bu okuduklarını anlatıp, 'Gelin bana iki pare gemi verin, varayım, ol yerleri bulayım' der. Bunlar, 'Mağrib Deryası'nın nihayeti mi bulunur?' derler. Kolonbo görür ki Cenevizlilerden çare yok, gider, İspanya Beyi'ne varır, hikayeti bir bir arzeder. Onlar dahi Cenevizli gibi cevap verirler. Ancak Kolonbo bunlara bıktıracak kadar ısrar eder. Sonunda İspanya Bey'i iki gemi verip, donatıp, 'Ey Kolonbo, eğer senin dediğin gibi olursa, seni ol diyara kapudan edeyim' deyip, Kolonbo'yu Bahr-i Mağrib'e gönderir."

Piri Reis Kolomb'un Tayfası (III)

Unutulan harita 1929’da ortaya çıktı, Atatürk'ün özel ilgi ve emirleriyle haritanın tıpkıbasımı gerçekleşti­rilir.1956 yılına kadar da raflar da tozlandı o güzel harita. Piri Reis'in birinci ha­ritası 1929 yılında, Milli Müze­ler Müdürü Halil Edhem Eldem tarafından Topkapı Sarayı'nda bulunur. Bilim çevrelerinde yo­ğun ilgi uyandıran haritaya iliş­kin ilk araştırmayı da Prof. Paul Kahle yapar. Daha son­ra Atatürk'ün özel ilgi ve emirleriyle haritanın tıpkıbasımı gerçekleşti­rilir. Ancak 1956 yılına kadar, haritaya ilişkin başka bir çalışma yapıl­maz. Bir Türk amirali­nin 1956'da, Washing­ton DCdeki U. S. Navy Hydgrophic Offi­ce'e haritanın tıpkıbası­mını hediye etmesi, Piri Reis haritasının öyküsünde yeni bir dönem başlatır.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Ark Lambaları ve Antik Mısırlılar

Ark Lambaları ve Antik Mısırlılar

İnternet Kullanımı ve Kültürel Sonuçları
İnternet Eğitimi Verilmeli Mi?

İnternet Eğitimi Verilmeli Mi?

İnternetin Nimetleri ve Külfetleri

İnternetin Nimetleri ve Külfetleri

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kaybetmekten Korkmak

probiyotik

Ark Lambaları ve Antik Mısırlılar

bubble30
Nielawore

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun