Mayıs 15, 2024

TÜRKİYE VE TÜRKLERDE İLKLER

Bakalım ilklerimiz nelerdir ve ilk ne zaman yapılmışlardır?

TÜRKİYE VE TÜRKLERDE İLKLER

İLK ANAYASA MAHKEMESİ


Türkiye'de ilk Anayasa Mahkemesi, 25 Nisan 1962 günü yürürlüğe giren 44 sayılı yasayla kuruldu. Bu mahkeme, yasalarla TBMM içtüzüklerinin Anayasa'ya uygunluğunu denetlemek için kurulmuş en büyük yargı organıdır. Bu mahkeme yoluyla ülkemizde ilk kez yasaların Anayasa'ya uygunluklarının "yargı yoluyla denetimi" sağlanabildi. Anayasa Mahkemesi'nin kararları kesindir, verdiği kararlar, Resmi Gazete'de yayınlanır.

TÜRKİYE VE TÜRKLERDE İLKLER

İLK ANSİKLOPEDİ

 

Türklerde ilk ansiklopedi denemesini yapan kişi, Ali Suavi'dir. Kamusü'l Ulûmi ve'l Maarif (Eğitim ve Bilimler Ansiklopedisi) adıyla ancak 5 forma yayınlanabilmiştir. Bu ansiklopedi, Ali Suavi'nin Paris'te 1870 yılında çıkardığı Ulûm (Bilimler) gazetesinin ekiydi.

TÜRKİYE VE TÜRKLERDE İLKLER

İLK ANTOLOJİ


Ülkemizde edebiyattaki belirli özellik ve tanımlamaya uygun ilk antolojiler, Refik ve Tevfik beylerin 1865 yılında birlikte hazırladıkları "Letaif-i İnşa" (Düzyazı Örnekleri), Ebüzziyya Tevfik'in 1878 yılında yayımladığı "Nümune-i Edebiyat-ı Osmaniye" (Osmanlı Edebiyatı Örnekleri) gibi ürünlerdir. Ancak,
bu antolojilerden çok önce, 1436 yılında Ömer İbni Mezit, 13, 14 ve 15. yüzyıl başlarında yaşamış 83 ozanın 397 beytini bir araya toplayan "Mecmuatül-Nezair" (Beyit Derlemeleri) adıyla bir antoloji denemesi yapmıştır. Bu eserden günümüze kalan teki, Niğde'de Ferit Faik'in özel kitaplığında bulunuyor.

TÜRKİYE VE TÜRKLERDE İLKLER

İLK ARŞİV

 

Ülkemizde ilk arşiv deposu Mustafa Reşit Paşa tarafından yaptırıldı. Bu devre kadar devlet belgeleri, torba, sandık gibi dağınık yerlerde saklanırdı. Bu durumu göz önüne alan Mustafa Reşit Paşa, bugün de arşiv deposu olarak kullanılan binayı yaptırdı. İlk adı "Hazine-i Evrak" olan bu kuruluş, şimdi Başbakanlık Arşiv Genel Müdürlüğü'dür.

TÜRKİYE VE TÜRKLERDE İLKLER

İLK ATLAS


Çağdaş anlamda ilk atlas denemeleri Tanzimat döneminde yapıldı. İlk Türk atlası, Paris Coğrafya Topluluğu üyesi olan Hafız Ali Şeref tarafından yapıldı. 21 Haziran 1868'de Paris'te bastırılan bu atlasta 21 haritayla birçok şekil vardı.

Yorumlar

  • Ne güzel bilgiler, teşekkürler

  • Benim için çok değerli bilgiler.

  • \"Mecmuatül-Nezair\" ilk defa duydum

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

IV. Haçlı Seferinde İstanbul'da Neler Oldu?
Dış Etmensiz Bilinen İlk Mumya: Ötzi

Dış Etmensiz Bilinen İlk Mumya: Ötzi

Doğada Kendi Kendine Mumyalanma

Doğada Kendi Kendine Mumyalanma

Doğa Ananın Mumyaları

Doğa Ananın Mumyaları

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İsteği Anlamak

probiyotik
bubble30
Nielawore

GÖKYÜZÜNDEKİ KIRMIZI GÜL: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun