Mart 28, 2024

Osmanlı Dönemi’nde Haydarpaşa’daki Patlama (IV)

Korkunç patlamalar yal­nız Haydarpaşa ve Kadı­köy'de değil, şehrin hemen her kesiminde duyulmuş, halk arasında paniğe yol açmıştı.

Osmanlı Dönemi’nde Haydarpaşa’daki Patlama (IV)

Olay sırasında denizde se­fer halinde olan gemilerdeki yolcular arasında da büyük panik yaşanmıştı. Köprü-Ka­dıköy seferini yapan bu gemilerden birinde bulunan ve pat­lamanın kaza sonucu meyda­na geldiğini iddia eden Alman Doktor Wilhelm Feltman, ya­şadıklarını şöyle anlatıyordu:

Osmanlı Dönemi’nde Haydarpaşa’daki Patlama (IV)

"6 Eylül 1917'de öğleden sonra saat 3 ila 4 arasında, ta­nıdığım bir Türk subayıyla birlikte Galata Köprüsü'nden vapurla Asya sahilindeki Ka­dıköy'üne geçiyordum. Bu su­bay, bana bir yerde cereyan eden ateş düellosuna ait uzun bir hikâyeyi anlatırken ben Haydarpaşa'ya bakıyordum, İstasyonun önünde birçok mavna boşaltılıyordu. Birden­bire tam karaya çıkarken, bir hamalın sırtındaki büyük bir sandığın yere düştüğünü gör­düm. Akabinde bir şey parladı ve patladı. Yanımdaki subay­la bir kelime konuşmaya za­man kalmadan müthiş bir in­filak bizi sarstı. Gemimizde bir kargaşa oldu ve infilaklar birbirini izlerken dört tarafı­mızda suya öte beri düşmeye başladı. Herkes sahildeki cep­hanenin havaya uçtuğunu an­layarak kanepelerin altına saklanıyordu. Kaptan şaşırmış kalmış ve gemiyi infilakların olduğu yere doğru sevk ediyordu. Bir Türk deniz subayı, kaptanı mevkiinden defederek kumandayı eline al­dı ve vapuru tehlikeli bölge­den uzaklaştırdı. Demiryolla­rındaki vagonlar birbirini mü­teakip patladığı için infilaklar gece yarısına kadar devam etti, Savaştan ancak birkaç sene önce açılan güzel istasyon binası, bütün gece alevler içinde kaldı. Felaketin kaç kişinin hayatına kıydığı anlaşılamadı."

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Anadolu'nun Film Ticareti

Anadolu'nun Film Ticareti

Vücut Isımızı Nasıl Ayarlarız?

Vücut Isımızı Nasıl Ayarlarız?

İnsanların Yemek Alışkanlıkları

İnsanların Yemek Alışkanlıkları

İnsanlar yiyeceklerini niçin pişirerek yerler?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Öğrenme Şekli

probiyotik

Anadolu'nun Film Ticareti

bubble30
Nielawore

"HIÇKIRIKLAR" -NURULLAH GENÇ

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun