Korsanlar

Belki de Homeros'un ünlü Odyssea eserinin kahramanı Ulyssea idi. Gerçekten de Ulyssea, adamlarını doyurmak zorunda kaldığında, Trakya ve Ege'nin sahil kasabalarını yağmalamaktan kaçınmı­yordu. Birçok Yunan mitolojisinde korsanlarla sa­vaşan tanrıların adı geçiyordu. Korsanlık, Romalı­lar döneminde de çok yaygındı. Hatta Sezar'ın bir dönem korsanlara esir düştüğü ve büyük bir fidye karşılığı serbest bırakıldığı rivayet edilirdi.

Korsanlar

Uluslararası deniz tarihçiliği Komisyonu Genel Sekreteri Paul Adam, "Korsanlığın her zaman va­rolduğunu ve varolacağını" ileri sürüyor. Ona göre, "Korsanlar, devletin zayıflığından yararlanan para­zitler..." Ne var ki, korsanlığı bir kara sakal, ya da bir tahta bacak öykü­süyle sınırlamak mümkün değil. Çünkü bu olgu, ta­rihsel gelişimi içinde, Stevenson hikayelerini aşan, siyasal-ekonomik bir olay... 

Korsanlar

Tarih boyunca birçok liman kenti, ekonomik canlılığını ve büyümesini korsanlıkla sağlamıştı. Hem yelken, hem de kürekle kuzey denizlerinden yola çıkan Viking gemicileri, özel­likle Avrupa kıyıları, Akdeniz sahil­leri ve Atlantik kıyılarını yüzyıllar boyunca yağmalamışlardı. Ne var ki, onların bu saldırıları organize saldırı­lar değildi, Ulyssea gibi karnı doyur­mak için saldırıyorlardı.

Yorumlar

  • neler yaşamışlar neler vay bee

  • Günümüzde bile ilgi çeken konular

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Babür ve Fergani

Babür ve Fergani

Evrensel Paradokslar

Evrensel Paradokslar

Bir Şaman Öğretisinde ‘YAŞAM’

Bir Şaman Öğretisinde ‘YAŞAM’

İsimsiz Hisler

İsimsiz Hisler

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Yeni Zeka

probiyotik

Babür ve Fergani

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun