Nisan 29, 2024

Kızılderililer: Novajolar (II)

Amerikan yerlileri konusunda geleneksel kaynakları­mız Hollywood filmleri ve çizgi romanlar olduğundan, Kızılderili yaşam tarzına basmakalıp bir bakış açımız var. Tüm Kızılderili kabilelerinin çadırlarda oturup, av­cılıkla geçindiklerini düşünürüz. Oysa yeryüzünün di­ğer bölgelerinde olduğu gibi Kızılderili kültürlerinin oluşmasında da coğrafyanın, iklim koşullarının belirle­yici etkileri bulunuyor.

Kızılderililer: Novajolar (II)

Navajolar, araştırmacıların "güneybatı kültürü" ola­rak adlandırdıkları Kızılderili grubunda yer alıyor. On­lar Hopi, Zuni, Anasazi, Havasupai gibi içlerine kapalı kültürler üreten güneybatı kabilelerinden, akrabaları savaşçı Apachelerden ve New Mexico'daki çoğu Kızılde­rili kökenli Meksikalı komşularından etkilenmişlerdi. Göçebe bir hayat tarzını benimseyen kolları olmakla birlikte, Navajoların büyük kısmı yerleşikti; tarım, hay­vancılık ve dokumacılık yapıyorlardı.

Kızılderililer: Novajolar (II)

Beyaz adamların 1850'lerde New Mexico kapısında belirmesiyle işler yavaş yavaş değişmeye başlamıştı. Ge­leneksel olarak zaten iyi geçinemedikleri Meksikalılar bir anda vatandaş olmuş, aynı statüye layık bulunma­yan Kızılderililere göre ayrıcalıklar kazanmışlardı. Ar­tık Navajo çocuklarını köle olarak satmak amacıyla da­ha rahat kaçırabiliyorlardı. Askerler Meksikalıları ko­vuşturmadığı gibi, hakkını aramaya çalışan Navajoların da üzerine gidiyordu. Ne de olsa bu zengin ülkede "dağ­lar arasında koşuşan kurtlara" yer yoktu.

Kızılderililer: Novajolar (II)

Wingate Kalesi'nde 22  Eylül   1861 'de büyük bir komplo yaşandı. At yarışı ve bahislerle başlayan gün, yarışta hile yapılmasına tepki gösteren Navajoların, ka­dın çocuk demeden kıyımına dönüştü. Hemen ardın­dan Amerikan İç Savaşı (1860-1864) New Mexico'ya ulaştı. Beyazların Rio Grande boyunca birbirini kırdığı bir dönem yaşandıysa da Navajoların rahatı uzun sür­medi, çünkü General Carleton bölgeye gelmişti. O ve di­ğer yetkililer, kısa bir araştırmadan sonra Pecos Irmağı boyunda insanların yaşayamayacağı kadar kötü bir böl­ge olan Bosque Redondo'nun Kızılderililer için uygun bir yer olduğuna karar verdiler. Çalışmaya Mescalero Apachelerinden başlayan General Carleton, hiçbir uya­rıda bulunmaksızın Mescaleroların çoğunu kılıçtan ge­çirdi. Kalanlar ya Meksika'ya kaçtılar ya da rezervasyona gitmeyi kabullendiler.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar

Şah ve Satranç

Şah ve Satranç

Satranç ve Şah

Satranç ve Şah

Mikrodalga Fırının Prensibi

Mikrodalga Fırının Prensibi

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Çıkarlara Uymak

probiyotik

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar

bubble30
Nielawore

LET'S SEE THE NORTH POLE OF THE MOON

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun