Nisan 29, 2024

Kızılderili Novajolar’ın Yaşamı (II)

Robert, öteki Navajolar gibi hoganını bahçenin bir ucuna kurmamış. Altıgen yapı, evin bir parçası. Tıpkı Orta Asya'daki benzerlerinde olduğu gibi içeriyi, ortada yanan kocaman bir soba ısıtıyor. Baca deliği de tam or­tadan açılmış. Sobanın yanma kurulu kilim tezgâhı ise boş. "Annem daha yeni sattı son kilimini. Geçen hafta gelseydiniz gösterirdi" diyor. Hoganın kapısının yanın­daki tahta tabureye ilişirken annesinin kulağına eğili­yor ve bağırarak beni tanıtıyor. Yaşlı kadının boynu, parmakları, bilekleri Navajolara özgü firuze takılarla süslü.

Kızılderili Novajolar’ın Yaşamı (II)

Anne diğer yaşıtları gibi İngilizce bilmiyor. Ancak yeni nesil de Navajo Dili'ni konuşamıyor; hızlı değişi­min çarpıcı bir göstergesi. Daha sonra ziyaret edeceği­miz, kendisi de bir Navajo olan Şeker Hastanesi Prog­ram Müdiresi şöyle diyecek bize: "Son yıllarda artan iş­sizlik anneleri de rezervasyon dışında iş aramaya itti. Bu nedenle bebeklere artık büyükanneler bakıyor. As­lında iyi oldu, çünkü yeni yetişenler anadilini öğrenerek büyüyecek."

Kızılderili Novajolar’ın Yaşamı (II)

Navajo Dilinde de aynen Türkçe gibi anlatım görselli­ğe dayanıyor, bol metafor kullanılıyor. Hatta bu özelli­ğinden dolayı Amerikan ordusu 2. Dünya Savaşı sırasın­da Navajoları Büyük Okyanus'la telsizci olarak kullan­mış. Japonların yenilgisini, Navajoların paranteze kabur­ga, rotaya tavşan kuyruğu terimlerini yakıştıran kod sis­teminin kınlamamasına bağlayan tarihçiler bile var.

Kızılderili Novajolar’ın Yaşamı (II)

Robert bir ara "kuzenim kanserden öldü" diyor, re­zervasyondaki uranyum madeninde çalışan birçok işçi gibi. İşletilme tarihi 1920'lere kadar giden, hatta ilk atom bombasının yapımında kullanılan uranyumun çıktığı maden ocakları çevreye ölüm saçmış. Özellikle Cove ve Red Valley madenlerinde çalışan her aileden en az bir kişi değişik solunum yolu hastalıklarından veya kanserden hayatını kaybetmiş.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar

Şah ve Satranç

Şah ve Satranç

Satranç ve Şah

Satranç ve Şah

Mikrodalga Fırının Prensibi

Mikrodalga Fırının Prensibi

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Çıkarlara Uymak

probiyotik

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar

bubble30
Nielawore

LET'S SEE THE NORTH POLE OF THE MOON

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun