Mayıs 02, 2024

Hortum Avcıları

Bu insanlar 24 saat özel materyallerle donatılmış kamyonlarıyla Amerika'yı bir uçtan öbür uca dolaşıyorlar. Amaçları, oluşmakta olan bir hortuma mümkün olduğunca daha fazla yaklaşmak ve onun yerini radar ile tespit etmek... Bugünkü teknoloji, onunla ilgili sağlıklı bilgilere sahip olabil­mek için bir hortuma bir kilo­metre yaklaşmayı gerektiriyor. Bunun dışında bir hortumun oluşumunu önceden kestirmenin olanağı yok... Öte yandan, oluşan bir hortuma da en fazla bir kilo­metre yaklaşılabiliyor. Aksi takdir de hortumun içine düşüp parça­lanma riski doğuyor. Hortum avcı­ları rüzgarın hızını ölçen Doppler radarları kullanıyorlar.

Hortum Avcıları

Rüzgarlar genellikle Avru­pa'nın kuzeyindeki ülkelerde ve ABD'nin kuzeyindeki kentlerde görülüyor. Zaman zaman New York gibi daha aşağıdaki kentleri de etkileyen bu rüzgarlar, meteo­roloji uzmanları açısından çok ciddiye alınıyor. Çünkü Kutup rüzgarları bir kentte yaşamı ta­mamen durdurabilecek etkiye sa­hipler... Kutup rüzgarlarının oluş­ması için, çok şiddetli bir rüzgar, yoğun bir kar yağışı ve hava sı­caklığının aşırı derecede düşme­si gerekiyor.

Hortum Avcıları

Şiddetli, gürültülü ve kum tane­lerini havaya kaldıran rüzgar­lara uzmanlar genellikle bu adı veriliyorlar. Bu doğal oluşum, özellikle çöllerde gerçekleşiyor, ama zaman zaman ilerleyerek ender olarak kentlere kadar ula­şıyor. Çoğu zaman hortum gibi bir sütun biçimini alıyorlar. Ne var ki, kum fırtınalarının çapı hor­tuma oranla çok daha küçük ve sütunların biçimi çok daha dik... Şiddetli hortumlar bazı durumlar­da kum tanelerini atmosferin çok üst tabakalarına kadar çıkarabili­yorlar. Bu gökyüzünün kumlarla kaplanmasına "kum duvarları" adı veriliyor... Bunlara genellikle Afrika'da rastlanıyor...

Yorumlar

  • Gökyüzünde kum bulutları görmek de ilginç doğrusu

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Yazı Yolculuğu

Yazı Yolculuğu

Düzensiz Işıklandırma Bitkileri Nasıl Etkiler? (II)
Düzensiz Işıklandırma Bitkileri Nasıl Etkiler?
Kozalakların Gizemli Döngüsü

Kozalakların Gizemli Döngüsü

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Yasak Bağ

probiyotik

Yazı Yolculuğu

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun