Fraktografi: Kırık Camın Tanıklığı

Camın kırılması sırasındaki bütün olaylar bir teyp bandı gibi camın çatlak yüzeylerine kaydedilir. Frak­tografi bu kayıtlan yorumlar, kırılma nedenini ortaya çıkartır. Yalnız mal­zeme araştırmasında değil, aynı za­manda kırılma olayının hukuki açı­dan çözümlenmesinde de vazgeçil­mez bir yöntemdir.

Fraktografi: Kırık Camın Tanıklığı

ABD'de bir mağaza soygunu sıra­sında soyguncu ile dışardaki polis görevlisi birer el ateş etmiş, soygun­cu ölmüştü. Yargılanan polisin suçlu olup olmadığının anlaşılabilmesi için önce kimin ateş ettiğinin kesin­likle bilinmesi gerekiyordu. Yanıtı yalnızca bir fraktografı uzmanı bul­du. Uzman, önce kırık parçalan bi­raraya getirdi; camdaki iki kurşun deliğinin kırılma yönlerine bakarak önce kimin ateş açtığını saptadı. Sonra da birbirini kesen çatlakları inceledi. Sonuçta, polisin soyguncu­dan önce ateş ettiği ortaya çıktı ve yargılandı.

Fraktografi: Kırık Camın Tanıklığı

Fraktografı bilimi, malzemelerin niçin kırıldığını öğrenme gereği ile ortaya çıktı. İlgi alanı, çatlak yüzey­lerin topoğrafısi ve çatlakların cam içindeki yayılma biçimiydi. Camın kırılmasının üretici mi yoksa tüketi­ci hatası mı olduğu sorunu; ölüm veya yaralanmayla biten kırılmalar­da haklı tarafın belirlenmesi hep fraktograflara düşen görevlerden sa­yıldı. Cam kırığının tanıklığı, kaza anında olanları kuşku bırakmayacak biçimde ortaya çıkartıyordu.

 

Yorumlar

  • Cam kırıkları ne sırlar saklıyormuş öyle

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Hayvanları Nasıl Evcilleştirdik

Hayvanları Nasıl Evcilleştirdik

Yazı Yolculuğu

Yazı Yolculuğu

Yazının Evrimi

Yazının Evrimi

Örümcekler Ağlarını Neye Göre Örüyorlar?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Doğru

probiyotik

Hayvanları Nasıl Evcilleştirdik

bubble30
Nielawore

"AĞLATAN MUTLULUK" -ADNAN YÜCEL

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun