Mayıs 03, 2024

Boğaların Kırmızı Saldırma Nedeni Nedir? - Friendz10

Aynı fareler, hipopotamlar, baykuşlar ve karıncayiyenler gibi boğalar da renk körüdür. Boğayı sinir­lendiren matadorun pelerinin hareketidir, pelerinin rengiyse sadece izleyen kalabalığın işine yarar. Köpekler maviyle sarıyı ayırt edebilir, fakat yeşille kırmızı­yı ayıramazlar Trafik ışıklarında yol gösteren köpekler karşı­ya geçmenin güvenli olup olmadığını trafiği dinleyerek anlar­lar. Yani, modern yaya geçitlerinde korna seslerini dinlerler.

Boğaların Kırmızı Saldırma Nedeni Nedir? - Friendz10

Tavuk yetiştirenler tavukların "kırmızıyı görme"leri konu­sundaki gündelik sorunları çok iyi bilirler. Tavuklardan biri­nin bir yeri kanarsa diğerleri sürekli onu gagalar.Bu yamyamsı hareket kontrol edilmezse bir ölüm cümbü­şüne dönüşebilir ki, bu da kümesteki hayvan sayısında ani bir düşüşe neden olabilir.Bu konuda eskiden heri uygulanan çözüm, tavukların ga­galarını sıcak bıçakla köreltip birbirlerine zarar vermelerini önlemektir. Fakat 1989'da Animalens adında bir şirket yu­murtlayan tavuklar için kırmızı renkli kontakt lens üretti. İlk sonuçlar umut vericiydi: Her şey zaten kırmızı göründüğü için tavuklar daha az kavga etmeye başladılar, böylece daha az ha­reket ettiklerinden daha az yiyeceğe ihtiyaç duyuyorlardı, hem de aynı miktarda yumurtlamaya devam ederek.

Boğaların Kırmızı Saldırma Nedeni Nedir? - Friendz10

Yumurta sektörü çok küçük bir kâr marjıyla çalışır: Yaklaşık yüzde l,6, ABD'de 250 milyon damızlık tavuk vardır Ve bunların 150 milyonu, elli çiftlikte toplanmış durumdadır. Ta­vuklar için üretilen kırmızı lensler bu çiftliklerin kârını üçe katlamıştır.Maalesef, lensleri takmak zahmetli ve emek isteyen bir işti. Lensler oksijensiz bıraktığından, tavukların gözlerinin çabu­cak bozulmasına ve bu nedenle de acı ve sıkıntıya sebep olu­yordu. Hayvan hakları lobisini kızdıran Animalens daha son­ra bu ürünü kaldırdı.

Yorumlar

  • Mesele sadece kırmızı değilmiş

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Düzensiz Işıklandırma Bitkileri Nasıl Etkiler? (II)
REM Uykusunda Rüya

REM Uykusunda Rüya

Uyurken Beynimizde Neler Oluyor?

Uyurken Beynimizde Neler Oluyor?

Kepler Teleskobu ve Gezegenleri

Kepler Teleskobu ve Gezegenleri

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Gerçek Özgürlük

probiyotik
bubble30
Nielawore

NOT ALL GALAXIES ARE SPIRAL!: I ZWICKY 18

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun