Nisan 24, 2024

Amerikalılar Amerika'yı Nasıl Satın Aldı? (IV)

Sadece donanmaları olmadığı için mi? Bu önemliydi. Ama daha da önemlisi, attığı her önemli adım İngiltere tarafından kesi­len Napolyon'un, ABD'yi İn­giltere ile rakip konuma getir­mek istemesiydi. Napolyon 1803'te Ameri­ka'yı gözünden silmişti. Mısır ve Haiti’deki yenilgilerinden sonra ufkunu Avrupa ile sınır­lamıştı. Yeni bir denizaşırı maceraya girecek mecali ve parası yoktu. İngiltere ile yeni bir savaşa başlarken, boşalan kasasını doldurmak için, Amerika'dan gelen paraya da (frank olarak 60 milyon) çok ihtiyacı vardı.

Amerikalılar Amerika'yı Nasıl Satın Aldı? (IV)

Buna rağmen Fransa'da bu satışa karşı büyük bir mu­halefet oldu. Kardeşleri Jo­seph ve Lucien Bonaparte, bu satışa şiddetle karşı çıktılar. Ama Napolyon sıkı durdu. Onun şu sözleri, aslında ola­yın tam bir özetiydi:

"Bu ara­ziyi alınca, ABD ebediyen güçlü bir ülke haline gelecek ve eninde sonunda İngiltere'ye rakip olacak; onun küstahlığı­nı azaltacak bir deniz gücü ya­ratacaktır."

Kaldı ki Napolyon, Loui­siana'yı İspanyollardan sava­şarak almamış, bu ülke üze­rinde hakimiyet kurunca, Lo­uisiana bedavadan eline düş­müştü!.. O günlerde, Ameri­kalıların çoğu, Fransa'dan 'ne aldıklarını' pek bilmiyorlardı! Söz konusu toprakların bü­yük bölümüne, beyaz adamın ayağı henüz değmemişti.

Amerikalılar Amerika'yı Nasıl Satın Aldı? (IV)

At­lantik boyunca uzanan Appa­lacchian dağlarının doğusuna geçenler, bir avuç avcıdan iba­retti. Daniel Boone gibi, bu­gün Amerika'nın kurucularından sayılan bir öncü bile, Mis­souri'ye gelince İspanyol hü­kümeti için çalışmıştı. İspan­yollar ve Fransızlar, Missis­sippi ve Ohio nehirlerinin boylarında ilerlemişlerdi ama iç topraklara pek girmemişler­di. Kuzeybatı arazisi denilen ve göller bölgesinin doğusuna düşen topraklarda, yoğun bir biçimde Kızılderili savaşları sürüyor, yerliler beyazların yayılmasına karşı ciddi şekilde direniyorlardı. Florida'da ise Seminoller, topraklarını korumak için savaşı sürdür­mekteydi. Jefferson, kıtayı keşfetmek için aynı yılın başında, Lewis ve Clark adlı subayların bu­lunduğu bir keşif heyetini Ka­yalık Dağlar'a doğru gönderdi ve bölgenin büyük kısmı, bu iki subayın ancak iki yıl sonra getirdikleri bilgilerle biraz ol­sun tanınabildi.

Amerikalılar Amerika'yı Nasıl Satın Aldı? (IV)

Louisiana'nın satın alınmasıyla ABD, Amerika'ya tam anlamıyla sahip oluyor ve Avrupa devletlerinin kıta işlerine karışmalarına set çekecek hale geliyordu. (ABD'nin bundan sonraki adımı, Meksika ile savaşarak Teksas'ı yutmak olacaktı). O günlere kadar 'Batı', Amerikalılar İçin 'Kentucky' iken Louisiana'nın satın alınmasıyla 'Kayalık Dağlar' olmuştu. Kısa sürede bunlar da aşılacak ve ABD iki okyanus arasındaki zengin topraklara ve madenlere sahip olarak, dev iç pazarıyla hızlı bir büyüme sürecine girecekti. Madrid ve Paris, bir süre daha bazı komplolara karıştıktan sonra, ellerini buradan çekeceklerdi. Jefferson'un Paris'e gönderdiği elçisi James Monroe, beşinci başkan olacak ve Avrupa'nın sadece Kuzey değil. Güney Amerika'ya da müdahale etmemesini öngören meşhur doktrini ilan edecekti ki bu, her zaman ABD dış politikasının köşe taşlarından birisi olmuştur.  

Yorumlar

  • Kan dökmeden toprak almayı denemişler

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Sıradanlığın Ötesinde Bir Zeka: Disleksi
Büyük İskender Yolculuğu (IV)

Büyük İskender Yolculuğu (IV)

Büyük İskender Yolculuğu (III)

Büyük İskender Yolculuğu (III)

Büyük İskender Yolculuğu (II)

Büyük İskender Yolculuğu (II)

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hareketsiz

probiyotik
bubble30
Nielawore

GİRDAPLAR DA EĞLENİR!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun