Mayıs 05, 2024

ABD'de Kaç Eyalet Vardır?

Teknik olarak sadece 46 eyalet vardır. Virginia, Kentucky, Pennsylvania ve Massachusetts resmi olarak birer Commonwealth'tir. Buradaki Commonwealth, "İngiliz Uluslar Topluluğu" anlamındaki Commonwealth değil, ABD'deki bu dört bölgenin "eyalet" kelimesi yerine, "ortak rızayla oluşturulmuş siyasi topluluk" anlamında kullandıkları terimdir.

ABD'de Kaç Eyalet Vardır?

Bu durum onlara özel anayasal güçler tanımaz. Bu eyaletler bu sıfatı Bağımsızlık Savaşı'ndan sonra kendilerini tanımlamak için seçtiler. Bu, onların Kralın ihtiyaçlarına cevap ve­ren "Kraliyet sömürgeleri" olmaktan çıkıp, "halkın ortak rıza­sıyla" yönetilen eyaletler haline geldiğini açıklığa kavuşturdu.

ABD'de Kaç Eyalet Vardır?

Virginia (adını "Bakire [Virgin]" Kraliçe I. Elizabeth'ten aldı) kuruluştaki 13 eyaletten (dolayısıyla Amerikan bayrağın­daki 13 çizgiden) biriydi ve 1776'da kendisini Commonwealth olarak ilan eden ilk eyaletti. Pennsylvania ve Massachusetts de kısa bir süre sonra ken­dilerini Commonwealth ilan etti. İlk başlarda Virginia'nın bir idari bölgesi olan Kentucky ise 1792'de bir Commonwealth oldu.

ABD'de Kaç Eyalet Vardır?

Yabancı topraklarda da iki Amerikan Commonwealth'i vardır. Karayiplerdeki Porto Riko adası Temmuz 1952'de anayasasını yaparak kendisini ABD'nin bir Commonwealth'i olarak ilan etti. Büyük Okyanus'taki Kuzey Mariana Adaları da 1975'te aynı şeyi yaptı. Bunların ikisi de ABD eyaleti değil.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Düzensiz Işıklandırma Bitkileri Nasıl Etkiler? (II)
REM Uykusunda Rüya

REM Uykusunda Rüya

Uyurken Beynimizde Neler Oluyor?

Uyurken Beynimizde Neler Oluyor?

Kepler Teleskobu ve Gezegenleri

Kepler Teleskobu ve Gezegenleri

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Tuzak Gülümseme

probiyotik
bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun