Mayıs 10, 2024

SIRLAR ODASI DEĞİL PİRAMİDİ: GİZA PİRAMİTLERİ

Giriş

Büyük Giza Piramidi (Keops Piramidi), kuzey Mısır'da Giza yakınlarındaki Nil Nehri'nin batı kıyısında bulunan piramitlerin en eskisi ve en büyüğüdür. Antik Dünyanın Yedi Harikası'nın en eskisi ve bozulmadan kalan tek yapısıdır.

Piramitler krallar için mezar yapıları olarak tasarlandı ve 2.700 yıllık bir süre içinde inşa edildi. 'Gerçek piramit' tasarımının karakteristiği olan anıtsal yapı, dikdörtgen bir taban ve tepede buluşan dört eğimli üçgen kenardan oluşur.

SIRLAR ODASI DEĞİL PİRAMİDİ: GİZA PİRAMİTLERİ

Büyük Piramit, 4. hanedanın ikinci kralı Khufu için inşa edildi ve Lincoln Katedrali'nin yaklaşık 1300'ünün tamamlanmasına kadar 3.800 yıldan fazla bir süre boyunca dünyanın en yüksek insan yapımı yapısıydı. Başlangıçta, piramit 146.5 metre yüksekliğe ulaştı; ancak, pürüzsüz dış kaplama taşları çıkarıldığında, yüksekliği 138 metreye düşürülmüştür. Tabanın her bir kenarının uzunluğu ortalama 230 metredir.

Büyük Piramit bugün belki de dünyanın en tanınmış yapısıdır ve önemli bir turistik cazibe merkezidir ve aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesi'nin bir parçası olarak listelenmiştir.

SIRLAR ODASI DEĞİL PİRAMİDİ: GİZA PİRAMİTLERİ

Tasarım

Tasarım ve planlama açısından, bazı teoriler, planın bölümlerinin 1:1 ölçekte zemine yerleştirildiğini öne sürüyor. Bu, işçiliğin doğruluğunu açıklayabilir, öyle ki, tabanın dört tarafının uzunluğu yalnızca 58 mm'lik bir ortalama hataya sahiptir. Piramidin kenarları, pusulanın dört ana noktasına doğru bir şekilde yönlendirilmiş 51°52' açıyla yükselir.

SIRLAR ODASI DEĞİL PİRAMİDİ: GİZA PİRAMİTLERİ

Giriş, kuzey tarafında yerden yaklaşık 18 metre yüksekliktedir. Kraliçe Odası ve Kral Odası içeride bulunur, bir koridor ve 46 metre uzunluğunda eğimli bir galeri ile birbirine bağlanır. Kral Odası, 25-80 ton ağırlığındaki devasa yatay granit levhalarla ayrılmış beş bölmeyle, üzerine yığılmış taş yığınlarının uyguladığı itme kuvvetine karşı korunmaktadır.

Bu odadan iki dar şaft piramidin dışına çıkıyor. Bunların dini amaçlarla mı yoksa daha pratik bir havalandırma sağlamak için mi tasarıma dahil edildiği bilinmemektedir.

SIRLAR ODASI DEĞİL PİRAMİDİ: GİZA PİRAMİTLERİ

İnşaat

5.75 milyon tonluk Büyük Piramidi inşa etmek için kullanılan kesin yöntem, bazıları diğerlerinden daha inandırıcı olan çok sayıda teoriye rağmen bir sır olarak kalıyor.

Çoğu hipotez, devasa taşların bir ocaktan taşındığı ve ardından sürüklendiği, kaldırıldığı veya yuvarlandığı fikrine dayanır. En yaygın kabul gören teori, piramit ile birlikte rampa benzeri bir tuğla, toprak ve kum setinin arttırıldığıdır. Mısırlılar bu seti kullanarak taş blokları kızaklar, silindirler ve kaldıraçlar kullanarak çekmiş olacaklardı.

SIRLAR ODASI DEĞİL PİRAMİDİ: GİZA PİRAMİTLERİ

Gerekli işgücünün boyutu ve doğası hakkında da anlaşmazlık vardır. Eski Yunanlılar, tarihçi Herodot'un inşasının 20 yıl ve 100.000 köle sürdüğünü teorisiyle, köle emeğinin kullanıldığını düşündüler. Bununla birlikte, 20. yüzyıldaki Mısırbilimciler, işçi kamplarının arkeolojik kalıntılarını keşfettiler ve bu da, işçilerin köle yerine vasıflı olmasıyla 20.000 kadar daha sınırlı bir işgücünün yeterli olabileceği inancına yol açtı.

SIRLAR ODASI DEĞİL PİRAMİDİ: GİZA PİRAMİTLERİ

Mark Lehner tarafından yönetilen bir çalışma, inşaatın yaklaşık 40.000'lik bir zirve ve 10 ila 14 yıllık bir inşaat süresi ile 14.500'den biraz fazla bir ortalama işgücü gerektirdiğini tahmin etti.

Piramidin çekirdeği 2,3 milyon kireçtaşı bloktan oluşuyordu. Dış kaplama, diğer Mısır taş işçiliği ile rakipsiz olan karmaşık bağlantılara sahip pürüzsüz bir yüzey oluşturmak üzere hazırlanmış beyaz Tura kireçtaşı kullanılarak yapılmıştır. Bununla birlikte, bu kasa, antik ve orta çağda yavaş yavaş yağmalandı, ancak bazı taşlar bugün hala tabanın etrafında görülebiliyor.

SIRLAR ODASI DEĞİL PİRAMİDİ: GİZA PİRAMİTLERİ

Güncel

Kasım 2018'de, bir arkeolog ekibi, piramidin nasıl inşa edildiğine yeni bir ışık tuttuğu müjdelenen antik bir taş ocağında tesadüfi bir keşif yaptı.

SIRLAR ODASI DEĞİL PİRAMİDİ: GİZA PİRAMİTLERİ

Ekip, antik yazıtları araştırırken, merdivenli bir rampa ve bir dizi direk deliği keşfetti. Daha önce mümkün olduğu düşünülenden çok daha dik olan rampanın varlığı, inşaatçıların büyük taş blokları sadece arkalarındaki blokları sürüklemek yerine bir makara sistemi kullanarak her iki yönden çekmesi olasılığını artırıyor.

SIRLAR ODASI DEĞİL PİRAMİDİ: GİZA PİRAMİTLERİ

Ekip, bunun inşaat işinin önceden inanıldığından çok daha hızlı tamamlanabileceği anlamına geldiğine inanıyor.

SIRLAR ODASI DEĞİL PİRAMİDİ: GİZA PİRAMİTLERİ

kaynak: https://www.designingbuildings.co.uk/wiki/Great_Pyramid_of_Giza

Yorumlar

  • Mısır piramitleri zamanına göre çok ileri yapılarmış

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun