Nisan 25, 2024

LATİN AMERİKA'DAKİ PİRAMİTLER: GİRİŞ

Başlıktan da anlayabileceğiniz üzere bu bir serinin ilk içeriği. Latin Amerika'daki piramitler hakkında genel bilgiler verdikten sonra piramitleri teker teker inceleyeceğiz.

Piramitler dünyanın dört bir yanında bulunuyor. En ünlüleri Mısır'da bulunmasına rağmen halihazırdaki verilere göre Amerika'da dünyamızın geri kalanının toplamından daha fazla piramit bulunduğu tespit edilmiştir. Olmekler, Mayalar, İnkalar ve Aztekler gibi medeniyetler krallarını defnetmek ve tanrıları için piramitler inşa etmişlerdir.

Şehir devletlerinin çoğunda bu tapınak piramitleri, kamusal yaşamın merkeziydi ve kutsal ritüellere ev sahipliği yapıyordu. En iyi bilinen Latin Amerika piramitleri, Orta Meksika'daki Teotihuacán'daki Güneş Piramidi ve Ay Piramidi, Yucatan'daki Chichén Itzá'daki Castillo, Aztek başkenti Tenochtitlan'daki Büyük Piramit, Cholula'daki Piramit ve Peru'daki Cuzco'daki İnka'nın büyük tapınağı.

 

LATİN AMERİKA'DAKİ PİRAMİTLER: GİRİŞ

Mezoamerikan halkları 16. yüzyılın başlarına kadar M.Ö. 1000 civarlarından beri piramit inşa etmişlerdir. Bu da demek oluyor ki Mısır piramitleri, Amerikan piramitlerinden çok daha eskidir. Amerika'da bilinen en eski piramit, ilk büyük Mezoamerikan uygarlığı olan Olmekler tarafından M.Ö. 1000 ve M.Ö. 400 yılları arasında inşa edilmiştir, Meksika'nın Tabasco kentindeki La Venta'da bulunmaktadır. Genellikle topraktan inşa edilmişlerdir ve kendilerine has basamaklı bir yapısı vardır. Bu nedenle genellikle 'basamaklı piramitler' olarak adlandırılırlar.

İlginç bir bilgi verecek olursak, Latin Amerika'daki piramitler, mevcut hükümdarı yüceltmek adına, kralın tanrılarla ilişkisini yenilemek adına var olan yapıların üzerine tekrar tekrar inşa edildi.

Ayrıca tarihçiler demektedir ki, Mısır piramitlerinin aksine Amerika piramitleri kralların mezar odası olarak değil, tanrıların barınabilmesi adına tanrıların evleri olarak inşa edilmiştir. Ancak yakın zamandaki kazılarda piramitlerin içinde mezar odaları da bulunmuştur. Hatta piramitlerin askeri savunma için kullanıldığına dair kanıtlar bile vardır.

LATİN AMERİKA'DAKİ PİRAMİTLER: GİRİŞ

Burada giriş içeriğimizin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Diğer içeriğimizi bekleyin ve bizimle kalın! Bu arada- Nasıl buldunuz?

Yorumlar

  • Devamını dört gözle bekliyoruz

  • devamı geldi!

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun