Nisan 27, 2024

LATİN AMERİKA'DAKİ PİRAMİTLER: AZTEK PİRAMİTLERİ

Meksika vadisi, 12. ve 16. yüzyıllar arasında Azteklere ev sahipliği yapmıştır. Aztekler de tanrılarını onurlandırmak ve onları barındırmak için piramitler inşa etmişlerdir. Azteklerin savaşçı kültürü inşa ettikleri piramitlere ve diğer mimari yapılara yansımıştır. Aztek'in fetih sembolü, tepesinde tapınağı yok eden bir fatih olan yanan bir piramitti.

Aztek başkenti Tenochtitlan; tepesinde, Azteklerin güneş ve savaş tanrısı Huitzilopochtli ile yağmur ve bereket tanrısı Tlaloc'u onurlandırmak için yapılmış iki türbe bulunan, yaklaşık 60 metre yüksekliğinde dört basamaklı bir yapı olan Büyük Piramit'i barındırıyordu. 1521'de İspanyol Hernan Cortes ve ordusu tarafından Aztek uygarlığının geri kalanıyla birlikte bu yapı yok edilmiştir. Mezoamerikan piramitlerinin ortak özelliği biliyorsunuz ki bir önceki eski piramidin üzerine yeni piramidi inşa etmektir. Daha sonraları, kalıntıların altında daha eski piramidin kalıntıları bulundu.

2. yüzyılda kerpiçten inşa edilmeye başlayan Cholula Piramidi, Kolomb öncesi Meksika'daki en büyük tek yapıydı. Savaşçı Toltekler bölgeyi 1200 civarında fethettiler ve piramidi tören merkezleri olarak yeniden inşa ettiler. Kutsal Cholula'yı yıktıklarında, devasa piramit kompleksinin kalıntılarının üzerine bir kilise inşa ettiler.

Yorumlar

  • bilgilenmedik mi?

  • Gezmiş kadar oldum

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun