Nisan 19, 2024

Yıldırım Bayezid ve Rumeli - Friendz10

Yıldırım Bayezid, I. Kosova Muharebesi'nde tahta çıkınca, Anadolu'ya geçmeden önce, Sırp Kralı Lazar'ın oğlu Stefan Lazareviç ile görüşür ve Stefan'ın kız kardeşi Olivera ile evlenir. Sırp hükümdarı, hayatının sonuna kadar Yıldırım'a sadık kalır. Bayezid dönemi, Türk akıncılarının Balkanlar'daki faaliyetlerini son derece yoğunlaştırdıkları bir dönemdir. Osmanlı hükümdarı, hızla Anadolu'ya girerken, Evrenos Bey'i Vodena ve Vulçitrin'i fethetmekle görevlendirir.

Yıldırım Bayezid ve Rumeli - Friendz10

Evrenos Bey 1390'dan itibaren, 6 yıl Arnavutluk üzerine şiddetli akınlar düzenler. Paşa Yiğit Bey, 1391'de Üsküp'ü fetheder; Firuz Bey, Eflak' a girer. Macaristan'a ait olan Belgrad ilk kez bu yıllarda Osmanlı akıncıları tarafından kuşatılır.

Yıldırım Bayezid ve Rumeli - Friendz10

Ancak Yıldırım'ın, saltanatının hemen başında, uzun süre Anadolu işleriyle meşgul olması, Osmanlı'nın Rumeli'de ciddi saldırılarla karşı karşıya kalmasına da neden olmuştur. Eflak Prensi Büyük Mircea, Kuzey Dobruca'yı ve Silistre Kalesi'ni ele geçirir. Venedik, Mora ve Arnavutluk'ta yayılmaya çalışırken Macarlar da Eflak ve Tuna Bulgaristan’ın üzerindeki baskılarını artırırlar.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Et Grubu Ürünler Yenmeli Yenmemeli Mi?

Et Grubu Ürünler Yenmeli Yenmemeli Mi?

Yaşlı Gezegenimizi Bekleyen Sıcak Günler (IV)
Yaşlı Gezegenimizi Bekleyen Sıcak Günler (III)
Yaşlı Gezegenimizi Bekleyen Sıcak Günler (II)

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Gidişatı Değiştirmek

probiyotik

Et Grubu Ürünler Yenmeli Yenmemeli Mi?

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun