Nisan 26, 2024

Rumeli Korunabilir Miydi? (IV)

O dönemde, iki tarafın or­duları arasında eğitim ve ha­zırlık düzeyi dışında pek bir fark yoktu. Doğu Ordusu bü­yük Edirne müstahkem mev­kii ile Istrancalar arasında savunmada kalabilir. Batı Or­dusu ise Makedonya'da za­man karşılığında arazi terk ederek, Sırp ve Yunanlılara karşı bir miktar halk desteği ve ikmal olanağı bulduğu Ar­navutluk'a çekilebilirdi.

Rumeli Korunabilir Miydi? (IV)

Bu iki ordu varlığını sür­dürdüğü taktirde, Anado­lu'dan gelen yeni birliklerle taarruz gücü oluşturmak pe­kala mümkündü. Bu arada İtalya Savaşı nedeniyle dağıtıl­mış olan güçler de yeniden to­parlanabilirdi. Kan kokusunu almış Balkan devletleri karşısında barışı sürdürmek ola­naksızdı; ama savaş ilan etme­nin de alemi yoktu. Hazırlık­ları ilerletmek için tek bir gün kazanmak bile çok önemliydi. Savunmada kalınınca acemi birlikler de dağılmadan savaş deneyi elde edebilirlerdi.

Rumeli Korunabilir Miydi? (IV)

Osmanlı ordusu Balkan Savaşı'nda ilk 15 gün içinde kaybettiği üç meydan muhare­besinin ve Selanik'in kaybının yarattığı yıkıntıdan kurtula­madı. Sonraki aylarda, özel­likle Edirne'nin geri alınması için yapılan girişimler de so­nuç vermedi. Bu nedenle Esat Paşa'nın Yanya ve Hasan Rı­za Paşa'nın İşkodra'da aylar­ca direnen askerleriyle dağılan Vardar Ordusu'ndan Arna­vutluk'a çekilen Cavit Pa­şa'nın 6. Kolordusu da çaresiz kaldılar.

Rumeli Korunabilir Miydi? (IV)

23 Mart'ta düşen Edir­ne'nin kurtulması ancak 29 Haziran'da başlayan İkinci Balkan Savaşı'nda, Bulgarla­rın, Yunan, Sırp ve Romenler­le savaşa tutuşmasından bir ay sonra mümkün olabildi. Ama Epir (Yanya), Arnavut­luk, Teselya, Makedonya, Ege adaları ve Batı Trakya elden çıktı. Bu, Türk tarihinin en büyük felaketi idi.

Yorumlar

  • Daha farklı olabilirdi

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Büyük İskender Yolculuğu (IV)

Büyük İskender Yolculuğu (IV)

Çok Yaşlı Penguen

Çok Yaşlı Penguen

36 Milyon Yaşındaki Penguen

36 Milyon Yaşındaki Penguen

Araç Tipi Kara Kutu

Araç Tipi Kara Kutu

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kötü Anlar

probiyotik

Büyük İskender Yolculuğu (IV)

bubble30
Nielawore

THE SWIRLS HAVE FUN TOO!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun