Ekim 21, 2025

Osmanlı’nın Türkmen Aşiretleri (VI)

Aşiretler genellikle idari statüde bir “kaza” itibar olunur ve kadı tarafın­dan idare edilirlerdi. Türkmen­lerden vergilerini toplayıp, dev­lete teslim edenlere Türkmen Ağası veya Türkmen Voyvoda­sı denilirdi.

Osmanlı’nın Türkmen Aşiretleri (VI)

Aşiretlerin Divan-ı Hümayun ile irtibatı ise, aşiret ileri gelenleri tarafından en büyük cemaatten seçilip, padişah ta­rafından tayin edilen boy bey­leriydi. Ayrıca Türkmenlerin bir diğer yöneticisi olan kethüdalar da her aşiret grubunun temsilcisi durumunda olup, kendi cemaatleri içinden seçilip dev­let tarafından tanı­yorlardı.

Osmanlı’nın Türkmen Aşiretleri (VI)

Türkmenler için çıkarılmış özel ka­nunlar vardı. Kanunnamelerde aşiretlerin yaylak ve kışlak yolculukları sırasında bir yerde durmamaları, durmaları gerekirse üç günden fazla oturmamaları ve çevreye zarar vermemeleri, zarar verirlerse tazmin etmeleri yazılıdır.

Yorumlar

  • Durmamaları için çok çaba harcanmış

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Anatomik Bağımlılık

Anatomik Bağımlılık

Hüt: Osmanlı'nın Balık Burcu

Hüt: Osmanlı'nın Balık Burcu

Devi: Osmanlı Kova Burcu

Devi: Osmanlı Kova Burcu

Mizan: Osmanlı'nın Terazi Burcu

Mizan: Osmanlı'nın Terazi Burcu

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kritik İşçilik

probiyotik

Anatomik Bağımlılık

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun