Mayıs 06, 2024

Osmanlı’nın Köprülüler’i (VI) – Friendz10

Girit’teki savaşlar Osmanlı iç siyasetini de etkilemiş, sadrazamlar bu yüzden görevde kalmamışlardır. Kaptan-ı Deryalar da Venediklilerle yapılan savaşların neticesine göre tayin veya azledilmişlerdir. Venedik’in savaşı yayması üzerine İstanbul’da yiyecek sıkıntısı ortaya çıkmış, halkın huzursuzluğu artmıştır.

Osmanlı’nın Köprülüler’i (VI) – Friendz10

Bu savaşlar Osmanlı maliyesini de olumsuz etkilemiştir. Devlet hazinenin ağzını kapatmak için yeni vergiler koymuştur. Aşırı vergi ve idarecilerin suiistimalleri halkı yer yer isyan ettirmiş, bazı bölgelerde asrın başında görülen Celali hareketleri yeniden başlamıştır.

Osmanlı’nın Köprülüler’i (VI) – Friendz10

Fazıl Ahmed Paşa, Avusturya sınırını emniyet altına aldıktan sonra Girit sorununu halletmek için harekete geçer ve sefer hazırlıklarını yaptıktan sonra, 1666 yılı Kasım ayında Ada’ya çıkar. Ancak sadrazamın bütün çabasına rağmen Kandiye bir türlü düşmez. Ama Fazıl Ahmed paşa azimlidir: Üç yıl kaleyi hasara eder. Sonunda Fransa, Papalık ve Malta kuvvetleri mağlup olur ve ardından Venedikliler teslim olur. Barış görüşmeleri başlar; 27 Eylül’de ise Kandiye, Osmanlı’ya teslim edilir. Böylece 25 yıl sürüp giden savaşlar sona erer.

Osmanlı’nın Köprülüler’i (VI) – Friendz10

Merzifonlu Kara Mustafa Paşa kimdir?

 

 Fazıl Ahmed Paşa’nın ölümü ( 3 Kasım 1676) üzerine, yerine aynı aileden birisi daha atandı. Köprülü ailesi adeta bir ‘sadrazam hanedanı’ olmuştu. Köprülü Mehmed Paşa’nın damadı Merzifonlu Kara Mustafa Paşa sadarete getirildi. Kara Mustafa Paşa, Merzifon doğumlu bir asker çocuğuydu. Babasının IV. Murad’ın Revan seferinde şehit olmasından sonra Köprülü Mehmed Paşa onu himayesine almış ve oğullarıyla birlikte büyütmüş, daha sonra da kızıyla evlendirmişti.

Osmanlı’nın Köprülüler’i (VI) – Friendz10

Merzifonlu’nun döneminde Ruslarla savaşılarak Ukrayna da hakimiyet kurulmak istendiyse de başarılı olunamadı. Merzifonlu’yu tarihte unutulmaz kılan olay ise II. Viyana Seferi’dir. Bu seferde uğranılan bozgun sonrasında, Kara Mustafa Paşa idam edilmiş, Köprülü ailesinin diğer fertleri de devlet hizmetlerinden uzaklaştırılmışlardır. Viyana Bozgunu sonrasında 16 yıl süren savaşlar, iki Köprülü’nün devlet otoritesini yeniden kurarak ayağa kaldırdıkları Osmanlı İmparatorluğu’nu tekrar büyük bir buhrana sürüklemiştir.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Düzensiz Işıklandırma Bitkileri Nasıl Etkiler? (II)
REM Uykusunda Rüya

REM Uykusunda Rüya

Uyurken Beynimizde Neler Oluyor?

Uyurken Beynimizde Neler Oluyor?

Kepler Teleskobu ve Gezegenleri

Kepler Teleskobu ve Gezegenleri

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İyi Gitmek

probiyotik
bubble30
Nielawore

GÜN BATIMININ DA BÖYLESİ!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun