Mayıs 06, 2024

Osmanlı’nın Köprülüler’i (III) – Friendz10

Gönderdiği donanma başarısız oldu. Ancak bir topçusunun açtığı ateş sonucu Venedik donanmasının komutanlık gemisinin havaya uçmasıyla abluka bitti. Bozcaada ve Limni’nin geri alınmasıyla Boğazlarda emniyet sağlandı. Bu başarı, sadrazamın prestijini arttırdı.    

Osmanlı’nın Köprülüler’i (III) – Friendz10

Venedik tehlikesinin hafiflemesiyle, Anadolu’daki isyanlara ve Erdel’deki  Osmanlı’dan ayrılma girişimlerine karşı faaliyete geçildi. Sadrazam Erdel’de iken isyan etmiş olan Abaza Hasan Paşa, İstanbul önlerine gelmişti. Seferden geri çağırılan Sadrazam, Abaza Hasan Paşa’nın üzerine yürüyünce asiler dağılarak geri çekildiler. Köprülü Mehmed Paşa, barış isteyen Hasan Paşa ve yandaşlarını Halep’te bir ziyafette öldürttü. Anadolu’da geniş bir teftiş başlatarak durumu şüpheli görülen asker ve ulema sınıfı üyelerini yakalatıp kellelerini İstanbul’a göndertti. Dönemin kaynakları,10 binden fazla kişinin öldürüldüğünü belirtir.

Osmanlı’nın Köprülüler’i (III) – Friendz10

Fazıl Ahmed Paşa nasıl sadrazam oldu?

 

Köprülü Mehmed Paşa 85 yaşına gelmiş ve yaşlılığı iş görmesine engel olmaya başlamıştı. İyice kuşkucu olan sadrazam gittikçe sertleşiyordu. Padişah, sadrazamlığa Şam Beylerbeyi olan oğlunu getireceğine söz verince, görevinden ayrıldı. Fazıl Ahmet Paşa, İstanbul’a babasının öldüğü gün ( 30 Ekim 1661) geldi.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Düzensiz Işıklandırma Bitkileri Nasıl Etkiler? (II)
REM Uykusunda Rüya

REM Uykusunda Rüya

Uyurken Beynimizde Neler Oluyor?

Uyurken Beynimizde Neler Oluyor?

Kepler Teleskobu ve Gezegenleri

Kepler Teleskobu ve Gezegenleri

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İyi Gitmek

probiyotik
bubble30
Nielawore

GÜN BATIMININ DA BÖYLESİ!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun