Temmuz 08, 2025

Osmanlı ve Sırp Sındığı

Osmanlı tarihlerinde, 1364 yılında Hacı İlbey'in, Macar kralı idaresindeki Macar, Sırp ve diğer Balkan devletlerinin kuvvetlerinden oluşan haçlı ordusunu bir gece baskını so nucunda büyük bir mağlubi yete uğrattığı ve bu savaşa 'Sırp Sındığı' (Sırpların yenil diği yer) adı verildiği belirtilir.

Osmanlı ve Sırp Sındığı

Ancak aynı yılları anlatan Balkan ülkeleri tarihleriyle Bizanslı tarihçilerin eserlerin de, bu savaştan bahsedilmemektedir. 'Sırp Sındığı Savaşı' hakkında bilgi veren Osmanlı tarihleri, bu savaştan çok uzun yıllar sonra kaleme alınmışlardır. 1371 yılında meydana gelen ve Sırpların müttefikleriyle birlikte büyük bir boz guna uğratıldığı Çirmen Sa vaşı da, Osmanlı tarihlerinde yer almamaktadır. Halil İnalcık, Osmanlı tarihlerinin 1352'de Rumeli'ye geçen Süleyman Paşa'nın, Sırplarla yaptığı savaşları, Edirne'nin fethini ve Çirmen Sava şı'nı birbirine ka rıştırdıklarını be lirtir.

Osmanlı ve Sırp Sındığı

Muhtemelen Süleyman Paşa zamanında Sırp larla yapılan sa vaşlar sırasında meydana gelmiş olan bir baskın - belki 1352'deki Dimetoka Sa vaşı - 1371 'deki Çirmen Savaşı ile birleştirilerek, 1364 yılında böyle bir savaş olduğu öne sü rülmüştür.

Yorumlar

  • Gerçekten devlet olarak çalışmak zor

  • Bir zamanlar büyük bir devletin küçük bir parçasıydı

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Galileo'nun Hapsedilmesi

Galileo'nun Hapsedilmesi

Kelebek Gözlemlemek

Kelebek Gözlemlemek

Anadolu ve Kelebek

Anadolu ve Kelebek

Kelebek Gözlemleme Etkinlikleri

Kelebek Gözlemleme Etkinlikleri

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İdeal Hayat Yalanı

probiyotik

Galileo'nun Hapsedilmesi

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun