Trablusgarb Beyi Karamanlı Yusuf Paşa da kızgındı. Paşa, derhal Amerikan temsilcilerinin huzuruna çıkmaları ve hatalarını kabul ederek el öpmelerini emretti! 225.000 dolarlık cülus bahşişinin yanı sıra, Yusuf Paşa'nın seçeceği türden 25.000 dolarlık malın "hediyesi”ni uygun buldu!
Mesaj anlaşılmıştı: Ya "hediye" ya da savaş! Savaş çıktı. Trablusgarb Dayısı Yusuf Paşa, Amerikan tarihine "First Barbary War" adıyla geçecek olan savaşı, 10 Mayıs 1801 tarihinde başlattı.
Trablusgarb paşasının 1801'de kendi başına ABD'ye savaş ilan etmesi üzerine Jefferson, Amerikan donanmasını Akdeniz'e gönderdi.
Tunus ve Cezayir savaştan hemen çekilirken, Trablusgarb ve Fas, aralıklarla 1815'e dek sürecek olan zorlu bir mücadeleye giriştiler.
1803 Ekim'inde Trablusgarb Dayısı, Amerikan donanmasının en iyi firkateynlerinden biri olan Philadelphia'yı ele geçirerek, gemi kaptanı amiral William Bainbridge ve tüm mürettebatını esir aldı.
Philadelphia'nın kaptırılması, Amerikalıların küçük düşmesine neden oldu. Bunun üzerine, 16 Şubat 1804 tarihinde Amerikan donanması tarafından alınan ilginç bir karar uygulanmaya kondu. Enterprise'ın kaptanı Stephen Decatur, Trablusgarb Limanı'na girerek Philadelphia'yı ateşe verecekti!
Stephen Decatur kendisine verilen görevi başarı ile tamamlayarak, bir zamanlar Amerikan donanmasının en iyi gemilerinden biri olan Philadelphia'yi ateşe verdi ve Amerika'ya bir kahraman olarak döndü! Decatur'un adı çeşitli Amerikan şehirlerine verilirken, Türk korsanlara esir düşen Bainbridge'in evi müzeye çevrildi!
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız