Nisan 29, 2024

Orhan Gazi

Osmanlı tarihleri, Os man Gazi'nin oğlu Orhan Bey'in annesinin Şeyh Edebâli'nin kızı Mal hun Hatun olduğunu belirtir ler. Osmanlı hanedanı ile Şeyh Edebâli arasında soy birliği oluşturulmaktadır.

Ancak İsmail Hakkı Uzun çarşılı' nın yayımladığı 1324 tarihli Orhan Gazi vakfiyesinden, Malhun Hatun'un, “Ömer Bey” adındaki bir zatın kızı olduğu ortaya çıkmıştır. Şeyh Edebali'nin kızı, Bâlâ Hatun olup, muhtemelen Or han Gazi'nin kardeşi Alaed din'in annesidir. Orhan Ga zi'nin dedesi olan Ömer Bey de, Kastamonu'nun batısında küçük bir beylik kurmuş olan Umur Bey olabilir. Bu beylik, Osmanlı'nın ilk ilhak ettiği beyliktir.

Orhan Gazi

Bazı kaynaklarda. Os man Gazi'nin 1324'te, Bursa'nın fethinden ön ce ölmüş olduğu belirtilir. An­cak Halil İnalcık, İsmail Hak kı Uzunçarşılı, İsmail Hami Danişmend gibi tarihçiler, Os man Gazi'nin 1326'da, Bur sa'nın fethinden (6- 7 Nisan 1326) sonra olduğu kanaatin dedirler. Orhan Gazi, babasının hastalığı nedeniy le, onun ölümün den önce, 1324'te beyliğin idaresini eline almıştır. Bu durum da, Osman Gazi'nin 1324'te öldüğü kanaatinin doğmasına neden olmuştur.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar

Şah ve Satranç

Şah ve Satranç

Satranç ve Şah

Satranç ve Şah

Mikrodalga Fırının Prensibi

Mikrodalga Fırının Prensibi

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Çıkarlara Uymak

probiyotik

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar

bubble30
Nielawore

LET'S SEE THE NORTH POLE OF THE MOON

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun