Nisan 26, 2024

NEPTÜN KEŞFEDİLELİ KAÇ YIL OLDU?

176 YIL ÖNCE DÜN NEPTÜN KEŞFEDİLDİ!

Evet, 23 Eylül 1846 yılında Alman gökbilimci Johann Gottfried Galle Berlin Gözlemevi'nde öğrencisi Heinrich Louis d'Arrest'in yardımıyla Güneş Sistemi'mizin mavi boncuğu, 8. gezegeni olan Neptün'ü keşfetti. Neptün'ü bilerek gözlemleyen ilk kişi oldu da diyebiliriz. Bakmak ile görmek arasında fark vardır, değil mi?

Urbain Le Verrier, Neptün'ün varlığını ve konumunu ilk öngören kişiydi, koordinatları Galle'ye göndererek ondan doğrulamasını istedi. Galle de Le Verrier'in mektubunu aldığı akşam yaptığı gözlemde, mektuptaki koordinatların 1° yakınında gezegeni gözlemledi.

Keşfedildi de ne mi oldu? Bu keşif ile birlikte gök mekaniğinin (gök cisimlerinin hareketlerini inceleyen gökbilim dalı) çarpıcı bir doğrulaması yapılmış oldu ve 19. yüzyıl biliminin önemli anlarından biri yaşandı.

Size şöyle söyleyim; Neptün, Dünya üzerinde bulunan Machu Picchu'dan önce keşfedilmiştir.

Peki ya bu kadar bilgiden sonra aklınızı bulandırmama ne dersiniz?

Galileo'nun çizimleri gösteriyor ki o, Neptün'ü 28 Aralık 1612 ve 27 Ocak 1613'te gözlemlemiş ama iki seferde de, Neptün'ü hareketsiz görüntüsünden dolayı bir yıldız olarak değerlendirmiş. Ancak 2009'da yapılan açıklamada deniliyor ki, Galileo gözlemlediği bu gök cisminin hareketli olduğunu fark etmiş.

Haydaa.. Mavi boncuk sandığımızdan çok daha önce mi keşfedildi? Ekmeğini Galileo yerine Galle mı yedi?

İsimleri de nasıl benziyor değil mi? Hala simülasyonda olmadığımızı düşünen var mı dermişim :d

NEPTÜN KEŞFEDİLELİ KAÇ YIL OLDU?
NEPTÜN KEŞFEDİLELİ KAÇ YIL OLDU?
NEPTÜN KEŞFEDİLELİ KAÇ YIL OLDU?

Yorumlar

  • Çok ilginç

  • Vay be

  • BU İÇERİĞİMİ NEDENSİZ ÇOK SEVDİM

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun