Nisan 25, 2024

Lale Devri (VI)

Osmanlı tarihinde, üzerinde düşünülmeden tartışılan sorunlardan biri de matbaanın geç gelişi konusudur. Bu sorun tartışılırken, İstanbul da bulunan 90 bin hattatın buna engel olduğu anlatılır. Bu bilgi üzerin de araştırma dahi yapmadan bir an düşünülse, böyle bir şeyin mümkün olamayacağı rahatlıkla anlaşılır. Bir kere, değil hattatların, belki bütün İstanbul esnafının toplamı ancak 90 bindi.

Lale Devri (VI)

Yine matbaanın geç gelmesi tartışılırken “Geldi de ne oldu?” diye bir sorgulama yapılmaz. Matbaanın kurulmasından İbrahim Müteferrika'nın ölümüne kadar geçen yaklaşık 20 yıllık dönemde, Müteferrika'nın gayretleriyle, 17 kitap (23 cilt) basılabildi.

Lale Devri (VI)

Müteferrika'nın ölümün den sonra ise yalnızca bir ki tap basılır ve sonra da matbaa 46 yıl faaliyetine ara verir. Bu durum matbaanın kuruluşunun ötesin de faaliyetinin de tamamen İbrahim Müteferrika'nın gayretleriyle yürüdüğü nü, o günün toplumunda, kitap basımına fazla bir rağbetin olmadığını açıkça gösterir. Matbaanın gelişi ele alınırken, toplumsal talebin ve alt yapının durumu, etraflıca incelenmelidir.  

Yorumlar

  • Geç olsa da gelmiş en azından

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Sıradanlığın Ötesinde Bir Zeka: Disleksi
Büyük İskender Yolculuğu (IV)

Büyük İskender Yolculuğu (IV)

Büyük İskender Yolculuğu (III)

Büyük İskender Yolculuğu (III)

Büyük İskender Yolculuğu (II)

Büyük İskender Yolculuğu (II)

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hareketsiz

probiyotik
bubble30
Nielawore

GİRDAPLAR DA EĞLENİR!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun