Nisan 25, 2024

Jarramas and Jilderim (III)

İsveç kralının Bender'de başlayan konukluğu sırasında hoş olmayan olaylar da yaşanmıştı. Karl ordusunu kaybettikten sonra, siyasi bir mülteci, daha doğrusu "sürgündeki kral" olmuştu. Poltava'dan sonra Ukrayna bozkırlarına dağılan İsveç ordusundan arta kalanlar, savaştan sonraki altı ay boyunca Bender'e akın edince, başlangıçta 1.000 askerle Bender'in hemen dışında kamp kuran XII. Karl'ın çevresindeki İsveçliler 10.000 kişiye ulaşmıştı!

Jarramas and Jilderim (III)

Bu zorunlu ziyaretin öyle çok da "geçici" olmadığını anlaşılmış; "Demirbaş Şarl'ın, Bender'in hemen dışında Karlstad adıyla kurduğu yerleşim birimi zamanla giderek kalabalıklaşmıştı. Bunda, padişah III. Ahmet'in, krala jest yapmak amacıyla, Rusların esir alıp pazarlarda köle olarak sattıkları İsveçli kadınlarla çocukları satın alıp azat etmesi de büyük rol oynamıştı. Sadece bu kadar mı? Kralın Karlstad'daki kampının çevresinde müstahkem mevkiler istihkâmlar yapılmış, evinden kıyıdaki "kançılarya" sına kadar da bir tünel kazılmıştı. İsveçliler yerleşiyordu!

Jarramas and Jilderim (III)

İsveç kralının uzayan konukluğu ve "devlet içinde devlet" kurması, Osmanlı'yı kızdırmaya başlarken, İsveç cemaatinin Bender esnafına ciddi bir borç takması da ortamı fena halde gerginleştirmişti. Sonuçta, İsveç kralına karşı ayaklanan "kızgın kalabalık", kent dışında bekleyen yeniçerilerle de birleşerek, İsveçlilere temiz bir sopa attı. Demirbaş Şarl'ın da ağır yaralandığı bu "kent savaşı", İsveç tarihinde "Kalabaliken- i Bender" adıyla geçiyor. Duruma el koyan Osmanlı, Bender'den aldığı XII. Karl'ı önce Dimetoka'da ev hapsinde tutmuş, ardından da İstanbul'a getirtmişti.

Jarramas and Jilderim (III)

 "Demirbaş Şarl", Dimetoka'da ev hapsinde tutulduğu dönemi iyi değerlendirmiş, İstanbul'daki günlerinde Marmara kıyılarında görüp hayran olduğu donanma gemilerinin planlarını çizmişti. İsveç kralı, dönemin parmakla gösterilen matematikçi ve mühendislerinden biriydi. Geniş karinaları ve yüksek hızları ile Osmanlı teknelerinin benzerleri İsveç'in elinde olsa; en büyük arzusu sıcak denizlere açılmak olan Deli Petro'nun bu amaçla kurdurduğu St. Petersburg (Leningrad) daha doğmadan haritadan silinebilirdi.

Yorumlar

  • Hem sürgünde hem de kral olmak çok zor olmalı

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Sıradanlığın Ötesinde Bir Zeka: Disleksi
Büyük İskender Yolculuğu (IV)

Büyük İskender Yolculuğu (IV)

Büyük İskender Yolculuğu (III)

Büyük İskender Yolculuğu (III)

Büyük İskender Yolculuğu (II)

Büyük İskender Yolculuğu (II)

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hareketsiz

probiyotik
bubble30
Nielawore

GİRDAPLAR DA EĞLENİR!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun