Mayıs 02, 2024

GÜNÜMÜZ TÜRKÇESİ İLE MİSAK-I MİLLÎ BEYANNAMESİ

28 Ocak 1920 tarihli Misak-ı Milli Kararları (Milli Yemin, Ulusal Ant); Amasya, Erzurum ve Sivas Kongreleri'nde alınmış kararlar ile şekillenmiş ve Kurtuluş Savaşı'nın temellerinin ve hedeflerinin belirlenmiş olduğu, İstanbul'da toplanan son Osmanlı Mebusan Meclisi'nce kabul edilip 17 Şubat'ta dünyaya açıklanan metindir. Önemi saymakla bitecek gibi değildir.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Milli Mücadele kahramanlarını sevgi, saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz.

GÜNÜMÜZ TÜRKÇESİ İLE MİSAK-I MİLLÎ BEYANNAMESİ

MİSAK-I MİLLÎ BEYANNAMESİ

(Günümüz Türkçesi)

Birinci Madde

Osmanlı Devleti’nin, özellikle Arap çoğunluğunun yerleşik olduğu, 30 Ekim 1918’de mütarekenin imzalandığı tarihte, düşman ordularının işgali altında kalan kesimlerin kaderi, halkının serbestçe verecekleri karara uygun olarak belirlenmesi gerekeceğinden, adı geçen mütareke hattı içinde ve dışında din, ırk ve soy bakımından birleşik ve birbirine karşı saygı ve fedakârlık duygularıyla dolu olarak soy ve toplum hukukları ile çevre koşullarına tam uyan Osmanlı Müslüman çoğunluğunun yerleşmiş bulunduğu bölgelerin hepsi gerçekten veya hükmen hiçbir şekilde bölünmez bir bütündür.

İkinci Madde

Halkı, ilk serbest kaldıkları zaman halkın oylarıyla anavatana katılmış olan üç sancak (Kars, Ardahan, Artvin) için gerektiğinde yeniden serbestçe halkoyuna başvurulmasını kabul ederiz.

Üçüncü Madde

Türkiye ile yapılacak barışa bırakılan Batı Trakya’nın hukuki durumunun saptanması da, halkın tam bir serbestlik içinde açıklayacakları oylara uygun olarak yapılmalıdır.

Dördüncü Madde

İslam Hilafet ve Saltanat Merkezi ve Osmanlı hükümet merkezi olan İstanbul şehri ile Marmara Denizi’nin güvenliği her türlü tehlikeden uzak (korunmuş) olmalıdır. Bu ilke saklı kalmak şartıyla, Akdeniz ve Karadeniz Boğazları’nın dünya ticaret ulaşımına açılması hakkında, bizimle diğer bütün ilgili devletlerin birlikte verecekleri karar geçerlidir.

Beşinci Madde

İtilaf Devletleri ile düşmanları ve bazı ortakları arasında kararlaştırılan antlaşma esasları çerçevesinde azınlıklar hukuku komşu ülkelerdeki Müslüman ahalinin de aynı hukuktan yararlanmaları güvencesiyle tarafımızdan desteklenecek ve sağlanacaktır.

Altıncı Madde

Millî ve ekonomik gelişme olanağını elde etmek ve daha çağdaş ve düzenli bir yönetim şeklinde işleri yürütmeyi başarabilmek için, her devlet gibi, bizim de, gelişme sebeplerimizin sağlanmasında tam bir hürriyet ve bağımsızlığa kavuşmamız, varlığımızın ve hayatımızın esasıdır. Bu sebeple, siyasi, adli, mali ve benzeri gelişmelerimize engel kayıtlara karşıyız.

Gerçekleşecek borçlarımızın ödeme koşulları da bu ilkelerle çelişmeyecektir.

28 Ocak 1920

Erzurum Milletvekili

Celaleddin Arif

GÜNÜMÜZ TÜRKÇESİ İLE MİSAK-I MİLLÎ BEYANNAMESİ

GÜNÜMÜZ TÜRKÇESİ İLE HAVZA GENELGESİ İÇİN BURAYA, AMASYA GENELGESİ İÇİN BURAYA, ERZURUM KONGRESİ BEYANNAMESİ İÇİN BURAYA, SİVAS KONGRESİ BEYANNAMESİ İÇİN BURAYA TIKLAYIN.

Kaynak: TBMM

Yorumlar

  • herkesin bilmesi gerek

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun