Nisan 28, 2024

Fransız Dükü: Ahmet Paşa

Fransa'nın iç bölge­sinde, Limousin’in tam ortasında meş­hur Cem Sultan’ın sürgünde yaşadığı Bourganeuf'ün güneyinde Coussac-Bonneval kasabasına tepeden bakan Bonneval Şatosu yükselmektedir. 11. Yüzyıl'dan beri bu Şa­tonun sahibi Bonneval ailesinin bir ferdi olan Claude Alexandre de Bonne­val (1675- 1747), Osmanlı İm­paratorluğu'nda Ahmet Paşa ismiyle ün salar. Bu renkli ki­şilik tarihçi, araştırmacı, ro­mancı ve meraklıları büyüle­meye devam etmektedir.

Fransız Dükü: Ahmet Paşa

Atalarından kalma şatoda 14 Temmuz 1675'te doğan Claude Alexandre, Limo­ges'daki Cizvit okulunda eği­tim gördükten sonra donan­maya girmiş, genç yaşına rağ­men 11 yılda çok sayıda çar­pışmaya katılmıştır. Çok sonraları, Babıali için kaleme aldığı deniz savaşı ko­şullarına ilişkin bir inceleme yazısında “Üç deniz muhare­besinde ve ikisi borda borda­ya cereyan eden toplam dokuz farklı çatışmada bulundum; öyle ki, bir kedinin fareden çe­kindiği kadar İngilizleri önemsiyorduk” ifadesini kullana­caktır.

Fransız Dükü: Ahmet Paşa

Bu parlak kariyer bir dü­ello onunda ani bir istifayla sekteye uğrar. Bonneval, Fransız muhafız birliklerine katılır sonra bir piyade alayı­nın komutasını satın alır ve İs­panyol Veraset Savaşı (1713- 1715) sırasında İtalya'da ken­dini göstermeye başlar. Başkomutan Vendôme Dükü'nün dostluğunu kazan­masına rağmen, müsteşar Chamillard'a Biélois’ nın işga­line ilişkin gönderdiği kibirli mektup, Fransa Kralı XIV. Louis'yi de eleştirmektedir.

Yorumlar

  • Adam Fransa'dan Osmanlı'ya kadar ün yapmış

  • Hey gidi Ahmet Paşa oldun şimdi Dük Ahmet

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar

Şah ve Satranç

Şah ve Satranç

Satranç ve Şah

Satranç ve Şah

Mikrodalga Fırının Prensibi

Mikrodalga Fırının Prensibi

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Çıkarlara Uymak

probiyotik

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar

bubble30
Nielawore

LET'S SEE THE NORTH POLE OF THE MOON

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun