Mayıs 15, 2024

Fetret Devri'nin Yıkıcılığı - Friendz10

Fetret Devri'nden önce, Osmanlı Beyliği, kuruluş sürecini tamamlamıştı ancak Ankara Savaşı yenilgisi ve ardından 11 yıl süren mücadeleler, devletin gelişimini engelledi. Yıldırım zamanında Anadolu'nun büyük bir kısmı fethedilmişti. Bu toprakların çoğu elden çıktı ve ortadan kaldırılmış olan beylikler tekrar kuruldu.

Fetret Devri'nin Yıkıcılığı - Friendz10

Ayrıca Ankara Savaşı'ndan Rumeli’de de bir miktar toprak kaybedildi. Yıldırım’ın fethettiği yerlerin tamamının Osmanlı Devleti tarafından tekrar ele geçirilmesi, Yavuz Sultan Selim zamanına kadar sürdü. Bazı tarihçilere göre; İstanbul bu dönemde Osmanlı’nın eline geçecekken, bu fetih 50 yıl kadar uzadı.

Fetret Devri'nin Yıkıcılığı - Friendz10

Ankara Savaşı’nda ağır bir darbe olmasına rağmen Osmanlı Devleti’ni yıkılmadı. Paul Wittek; yıkılanın, ”İmparatorluk olma rüyası değil ideali” olduğunu söylemiştir. Osmanlı devletinin ağır siyasi organizasyonunu sağladığı bölge Rumeli’ydi. Osmanlı İmparatorluğu Rumeli’de öylesine sağlam bir yapı kurmuştu ki, Fetret Devri’nde Anadolu toprakları çok kısa sürede elden çıkarken, Rumeli’nin büyük bir bölümü elinde kaldı ve Osmanlı bu sayede Osmanlı Devlet’i varlığını sürdürebildi.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

IV. Haçlı Seferinde İstanbul'da Neler Oldu?
Dış Etmensiz Bilinen İlk Mumya: Ötzi

Dış Etmensiz Bilinen İlk Mumya: Ötzi

Doğada Kendi Kendine Mumyalanma

Doğada Kendi Kendine Mumyalanma

Doğa Ananın Mumyaları

Doğa Ananın Mumyaları

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İsteği Anlamak

probiyotik
bubble30
Nielawore

GÖKYÜZÜNDEKİ KIRMIZI GÜL: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun