Nisan 27, 2024

Divan-ı Hümayun (X)

Padişahın vekillerinin iş­tirakiyle ve padişah adı­na tertip edilen Divan-ı Hümayun, 17. Yüzyıl'ın son­larına kadar, 0smanlı'nın en güçlü kurumlarındandı. Okul kitapların­da, bu kurumun gü­nümüzün bakanlar kuruluna benzetil­mesi hatalıdır ve bu kurumun idari fel­sefenin anlaşılmasını­ imkânsız kılmak­tadır. Ahmet Mumcu, Divan-ı Hümayun'un yetkilerinin si­yasi, hukuki ve iktisadi-mali olmak üzere üç başlık halinde değerlendirilebileceğini söyler.

Divan-ı Hümayun (X)

Buna göre Divan'ın siyasi yetkileri; hiçbir fark gözet­meksizin bütün Osmanlı teba­asının emniyetinin sağlanma­sı, devlet kademelerinde ge­rekli tayin terfi veya azillerin yapılması, yabancı devletlerle ilişkilerin esasının belirlenme­si, savaş ve barış şartlarının saptanması, elçi kabulü, elçi­lerden gelen taleplerin değerlendirilmesi gibi geniş bir yelpazeye yayılmaktaydı.

Divan-ı Hümayun (X)

Hukuki yetkileri padişah adına örfi kanunların hazır­lanması, bir suç işleyen ya da hakkında şikâyet bulunan rea­ya ve askeri sınıf mensupları­nın muhakeme edilmesi, daha evvel eyalet divanlarında ya da yerel mahkemelerde sonuca bağlanmış bir dava­nın tekrar görüşül­mesi, bir davanın ye­niden görüşülmek üzere başka bir mah­kemeye havale edil­mesi, suçu sabit bu­lunanların cezaları­nın infazı gibi, ol­dukça geniş bir alanı kapsamaktaydı.

Divan-ı Hümayun (X)

İktisadi-mali yet­kileri ise, verginin etkili ve adil bir şekilde toplanmasını sağlamak, vergi politikalarını belirlemek, arazilerin statüle­rinin tespit ve muhafaza edil­mesi, para politikalarının tayini, yerli ve yabancı ticaretin yönlendirilmesi, iltizam ve mukataa işlerinin düzenlen­mesi gibi hayli genişti. Divan-ı Hümayun, günü­müzdeki Meclis, Bakanlar Ku­rulu ve Yargı tarafından yürü­tülen yasama, yürütme ve yar­gı işlemlerini tek başına üst­lenmişti.  

Yorumlar

  • En büyük mahkeme burasıymış

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Büyük İskender Yolculuğu (IV)

Büyük İskender Yolculuğu (IV)

Çok Yaşlı Penguen

Çok Yaşlı Penguen

36 Milyon Yaşındaki Penguen

36 Milyon Yaşındaki Penguen

Araç Tipi Kara Kutu

Araç Tipi Kara Kutu

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kötü Anlar

probiyotik

Büyük İskender Yolculuğu (IV)

bubble30
Nielawore

THE SWIRLS HAVE FUN TOO!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun