Nisan 24, 2024

Divan-ı Hümayun (IX)

Divan'ın konul meşgul eden me­seleler, imparatorlu­ğun dört bir yanından gelen istek sahiplerinin talepleri ile yerel kadının verdiği kararı beğenmeyen, kendi bölgesin­deki memurlardan baskı gör­düğünü iddia eden, birisiyle anlaşmazlığa düşen ya da daha başka sebeplerle şikâyetle­rini Divan'a intikal ettiren kimselerin davalarıydı.

Divan-ı Hümayun (IX)

Divan'da davalı ve varsa davacı, bizzat kendi kendini müdafaa eder, lüzum görülür­se yerel kadıdan bu konuda bilgi istenir ya da çavuşlar ve­ya mübaşir adı verilen görevli­ler o bölgeye gönderilerek araştırma yapılırdı. İsteyen herkes din, dil, ırk ve içtimaî mevkii farkı gözetil­meksizin Divan'a müracaat edebilirdi. Divan erkânı, muayyen bir iş bölümü ile çalışırdı.

Divan-ı Hümayun (IX)

Sadrazam, huzurunda okunan arzuhallerdeki mese­leler hakkında kesin bir kara­ra varamadığında, meseleyi, şer'i bir dava ise kazaskere, mali bir dava ise defterdara, toprakla ilgili bir konu ise ni­şancıya havale ederdi.

Divan-ı Hümayun (IX)

Şikâyetçilerin fazla olması durumunda, sadrazamın mü­saadesiyle ikinci vezir de dava dinler, tayin, azil ve maaş zammı haricindeki işleri halle­derdi. Ayrıca vezirler nişancının işinin çok olduğu zaman, yine sadrazamın emriyle, ferman ve beratlara tuğra çekmede ni­şancıya yardım ederlerdi.

Yorumlar

  • Divanda davalara bakıldığını ilk kez duydum

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Sıradanlığın Ötesinde Bir Zeka: Disleksi
Büyük İskender Yolculuğu (IV)

Büyük İskender Yolculuğu (IV)

Büyük İskender Yolculuğu (III)

Büyük İskender Yolculuğu (III)

Büyük İskender Yolculuğu (II)

Büyük İskender Yolculuğu (II)

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Cesaretin Öğretisi

probiyotik
bubble30
Nielawore

REMEMBER WHEN YOU DON'T FEEL BRIGHT!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun